Kaksi ihanaa ja vegaanista herkkua raparperista

Moi! Tänään sain hyvän syyn leipoa, sillä siskoni saapuu kylään vanhemman tyttärensä kanssa. Ehdimme nykyään tavata liian harvoin, kun molemmilla on omat kiireensä ja välimatkaa kotiemme välillä on myös melkoisesti.

Minulla kasvaa omalla takapihalla vielä melko tuore raparperi, olisko nyt kolmatta kesää maassa, ja sain siitä raparperia juuri ja juuri yhden piirakan tarpeiksi. Kehittelin raparperista alkukesään maistuvan raparperi-mansikkapiirakan, mikä on vegaaninen, gluteeniton ja todella helppo valmistaa. Nesteenä piirakassa olen käyttänyt laimennettavaa Hommanäsin Raparperi-minttumehua, sen voi korvata halutessaan omenamehulla. Mehusta valmistuu myös kirkas ja raikkaan makuinen raparperi-mansikkakiisseli. Meidän lapset suorastaan rakastavat kiisseleitä, ja kiisselit ovatkin helppo tapa ujuttaa hedelmiä ja marjoja lasten ruokavalioon, jos ne eivät muuten maistu.

Raparperi-mansikkapiirakka 

Pohja:

1 dl mantelijauhoa

2 dl riisijauhoa/ gluteenitonta jauhoseosta

2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria/vanilja-aromia

1 rkl psylliumkuitua

1/2 dl (kookospalmu)sokeria

3/4 dl rypsiöljyä

1 1/2 dl laimennettua raparperimehua/omenamehua (esim. Hommanäs)

 

Täyte:

2dl raparperia pilkottuna

2 dl tuoreita mansikoita

2 tl hillosokeria tai 1 tl perunajauhoa+ 2 tl sokeria

 

Muruseos:

2 dl hiutaleita, itse käytin 1dl kaurahiutaleita+ 1dl kvinoahiutaleita

1 rkl mantelijauhoa/kookosjauhoa

1 tl vaniljasokeria/vanilja-aromia

1 rkl (kookospalmu)sokeria

2 rkl rypsiöljyä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon nestämäiset aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun vuokaan (halkaisija 26cm). Asettele pinnalle paloitellut raparperit ja mansikat, sekä ripottele päälle hillosokeri. Hillosokeri sitoo täytteestä ylimääräisen nesteen, jolloin lopputulos ei ole vetinen. Esipaista piirakkaa 10 minuuttia.

Valmista muruseos. Sekoita keskenään hiutaleet ja sokerit. Lisää lopuksi öljy ja sekoita tasaiseksi. Ripottele muruseos piirakan päälle ja paista edelleen 10 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja muruseos saanut väriä.

Tarjoa piirakka esimerkiksi vaniljajäätelön tai vegaanisen vaniljakastikkeen ( esim Alpro tai Oatly) kera. Piirakan pinnalle voit valmistaa raparperisiirapin antamaan lisämakeutta. Siirappi soveltuu myös hyvin lettujen, marjojen ja  vaikka jäätelön kastikkeeksi.

Raparperisiirappi

1 dl sokeria

1/2 dl laimentamatonta raparperimehua

1/2 dl vettä

muutama suikale punaista raparperin kuorta

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä muutama minuutti, niin että raparperista on irronnut väriä. Ota raparperin kuoret pois ja keitä lientä kokoon kunnes se on siirappimaista.

 

Kirkas raparperi-mansikkakiisseli raparperimehusta

1 dl raparperimehua (esim Hommanäs)

4 dl vettä

2 rkl perunajauhoa

1 tl vaniljasokeria

2 dl tuoreita mansikoita

(2 rkl sokeria)

Paloittele mansikat ja laita kulhoon. Mittaa mehu, vesi ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Mausta kiisseli vaniljasokerilla ja kaada kulhoon mansikoiden päälle. Maista ja lisää halutessasi sokeria. Ripottele pinnalle sokeria kuortumisen estämiseksi. Tarjoile välipalana vaikka rahkan kera, aamulla puuron päällä tai jälkiruokana vaniljakastikkeella höystettynä. Nam!

Aurinkoisia kesäpäiviä!

xxxLinda

treeni-ja-ravinto kasvisruoka reseptit
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *