Kaksi ihanaa reseptiä kesäkurpitsasta (vegaani)

 

ZucchiniKesäkurpitsa on loppukesän kausivihannes ja sitä saa nyt edullisesti kaupasta. Kesäkurpitsa on  vaivaton ja helposti satoa antava ja sitä helppo kasvattaa vaikka omalla parvekkeella tai takapihalla. Sain ystäväni siirtolapuutarhasta muutaman kesäkurpitsan ja kehittelin niistä kaksi maistuvaa vegaanista ohjetta loppukesään. Maistuisiko sinulle kevyt kesäkurpitsa-risonisalaatti tai rapeat kesäkurpitsa-kikhernepaistikkaat?

Kesäkurpitsa-risonisalaatti

Kesäkurpitsa-risonisalaatissa kesäkurpitsa marinoidaan kevyesti ja yhdistetään oliivien, paahdetun paprikan, risonipastan ja tuoreen basilikan kanssa. Tarjoa salaatin seuraksi esimerkiksi grillattua tofua tai falafelpyöryköitä. Ruokaisan lounassalaatin saat lisäämällä joukkoon kikherneitä tai muita papuja.

Risonipasta

Onko risoni sinulle uusi tuttavuus? Risoni on riisin muotoista pastaa. Risonia on helppo käyttää ja maustaa pienen kokonsa vuoksi.

*Gluteenittoman salaatin valmistat käyttämällä risonipastan tilalla gluteenitonta pastaa tai riisiä.

Kesäkurpitsa-kikhernepaistikkaat eli kasvisfritterit valmistuvat vaivattomasti joko uunissa tai paistinpannulla. Tarjoile paistikkaat sämpylän välissä ”hampurilaispihvinä” tai raikkaan salaatin, jogurttikastikkeen ja riisin kanssa kevyenä ateriana. Maku on todella hyvä- kannattaa kokeilla!

Kasvispaistikkaat eli kasvisfritterit

Kesäkurpitsa-risonisalaatti (vegaani) 

4 annosta á 270 kcal, 6g pro, 36g hh, 10 g rasvaa sekä 3 g kuitua

1 kesäkurpitsa ohueksi viipaloituna (400g)

marinadi:

2 rkl valkoista balsamicoa

1 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi (tai 1 tl valkosipulijauhetta)

ripaus suolaa ja mustapippuria

lisäksi:

200 g risonipastaa

1 tuore paprika (tai paahdettu säilykepaprika)

50 g oliiveja

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunanmehua

ripaus suolaa ja mustapippuria

kourallinen tuoreita yrttejä

(pari vartta kevätsipulia)

Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi tai suikaleiksi esimerkiki juustohöylällä. Sekoita balsamico, oliiviöljy, hienonnettu valkosipulinkynsi sekä suola ja pippuri keskenään. Kaada marinadi kesäkurpitsojen päälle ja anna marinoitua hetki. Kypsennä risonipasta paketin ohjeen mukaan. Kypsennä paprikaa grillissä tai uunissa grillivastuksen alla kunnes pinta hieman tummuu. Laita pussiin muutamaksi minuutiksi. Poista jäähtyneestä paprikasta kuori ja siemenet ja pilko pieniksi suikaleiksi. Voit oikaista ja käyttää tähän säilykkeenä myytävää paahdettua, valmiiksi kuorittua paprikaa. Puolita oliivit halutessasi. Valuta ja jäähdytä pasta ja sekoita joukkoon oliiviöljy, sitruunamehu sekä mausteet. Yhdistä pastan joukkoon valutettu, marinoitu kesäkurpitsa, paprikasuikaleet, oliivit sekä viipaloitu kevätsipuli.

Paahdettu paprika
Paahdettu paprika
Kuorittu, paahdettu paprika
Paahdetun paprikan kuori irtoaa helposti.
Kesäkurpitsa-risonisalaatti 2.
Kesäkurpitsa-risonisalaatti

 

Kesäkurpitsa-kikhernepaistikkaat eli kasvisfritterit (vegaani, gluteeniton)

4 annosta á 180 kcal, 5g pro, 15g hh, 10g rasvaa sekä 5g kuitua

7,5 dl raastettua kesäkurpitsaa (400g kesäkurpitsaa) + 1tl suolaa

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1/2 tl (yrtti)suolaa

kourallinen tuoreita yrttejä (persiljaa, basilikaa, oreganoa tms.)

1 tlk valutettuja kikherneitä

2 rkl maissitärkkelystä (maizena)

2 pellavansiemen”munaa” (tai kaksi tavallista munaa)

2 rkl (kookos)öljyä paistamiseen

limelohkoja ja jogurttikastiketta tarjoiluun

Raasta kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi. Laita raaste pyyhkeen sisälle valumaan ja ripottele pinnalle hieman suolaa. Anna suolan imeytyä hetki raasteeseen ja puristele sitten ylimääräinen neste pois kesäkurpitsoista. Hienonna kikherneet monitoimikoneessa. Sekoita kesäkurpitsaraasteen joukkoon loput ainekset ja muotoile massasta pieniä ohuita pihvejä. Paista pihvejä paistinpannulla molemmin puolin miedolla lämmöllä, kunnes pinta on kauniin ruskea. Kevyemmät pihvit saat paistamalla pihvit leivinpaperin päällä uunipellillä. Paista pihvejä ensin noin 15 minuuttia ja käännä lastalla ympäri ja jatka kypsennystä vielä noin 10 minuuttia.

Pellavansiemen”muna”

1 rkl pellavansiemenrouhetta

2 1/2 rkl vettä

Sekoita pellavansiemenrouhe yhdessä veden kanssa ja anna seistä noin 5 minuuttia, kunnes seos on paksua. Käytä munan korvikkeena taikinoissa.

Zucchinin puristus
Zucchinin puristus
Puristettu zucchini
Yhdestä zucchinista irtoaa paljon nestettä.

Vegaani jogurttikastike 

1 prk (200g) Oatly i mat fraiche/ kasvijogurttia

1 tl limen- tai sitruunanmehua

1 rkl sinappia

ripaus suolaa ja mustapippuria

1 rkl tuoreita yrttejä

Sekoita ainekset keskenään ja käytä salaatin tai pihvien kastikkeena.

Kasvispaistikkaat eli kasvisfritterit 2.

Herkullista tulevaa viikkoa!

xxxLinda

 

 

 

(Visited 1 679 times, 1 visits today)
lindakovanen

4 vastausta artikkeliin “Kaksi ihanaa reseptiä kesäkurpitsasta (vegaani)”

  1. Järkyttävän ison kesäkurpitsasadon innoittamana kokeilin noita pihvejä ja onneksi kokeilinkin! Todella maukkaita myös paritettuna sitruunaisen tahinikastikkeen kanssa. 🙂

    • Moi! Kiva kuulla, että tykkäsit kesäkurpitsa-kikhernepaistikasohjeestani! Täytyypä itsekin testata tahini-sitruunakastikkeen kanssa.

  2. OO nuo pihvit näyttää herkullisilta, vieläköhän kaupoista löytyisi kesäkurpitsaa 😛 Löysin blogiisi, kun FitFarm tarjosi yhtä juttuasi lukiessani toista blogia. Ajatukseni oli ”Halleluja vegaaninen treeniblogi” 🙂 Nyt innolla kahlailenkin näitä vanhoja postauksia 🙂

    • Moi Essi! Kiva kun löysit blogiini. Kyllä kaupoissa on vielä kesäkurpitsaa, ei muuta kuin kokeilemaan (: Minulta on ilmestynyt nyt lokakuussa myös liikkujan kasvisruokaohjeita sisältävä ruokakirja, sitä voi tilata blogin oikeasta laidasta löytyvän llinkin takaa. Kirjan ohjeet ovat 80% vegaanisia. Mukavaa syksyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta