Juuresgalette punajuuresta ja raitajuuresta

juuresgalette

Juuresgalette on ihana ja vaivaton suolainen pellillä paistettu piiras. Pimenevät illat kutsuvat leipomaan lämpimäisiä lieden äärelle. Tällä kertaa uunistani leijailee punajuuren ja rosmariinin vieno tuoksu. Valmistumassa on ranskalainen suolainen piirakka eli galette. Galette on piiras, mikä valmistetaan ilman kohotusainetta jauhoista, vedestä ja voista.  Minun versiossani käytetään öljyä ja sitäkin perinteistä versiota vähemmän. Maku piiraassa on silti hyvä ja taikina ihanan murea. Galette sopii hyvin tarjottavaksi esimerkiksi brunssilla tai kevyenä iltapalana.

punajuuri

Ihana punajuuri

Punajuuri on yksi lempijuureksistani ja se maistuu minulle etenkin uunissa kypsennettynä, sosekeittona sekä tuoreraasteena salaatin joukossa..Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan.

Vinkit punajuuren käyttöön

Jos pelkää punajuuren värjäävyyttä, kannattaa käyttää suojakäsineitä ja suojata leikkuulauta paperilla. Väri tosin lähtee käsistä ja leikkuulaudasta yleensä vedellä huuhtelemalla.

Jos keität punajuuria vedessä, kypsennä ne kuorineen ja juurineen. Jäähtyneistä punajuurista kuori liukuu pois käsin irrottamalla. Punajuurta viljellään pieniä määriä myös keltaisena ja valkoisena. Kauniin raitajuurikkaan mallossa vuorottelevat valkoiset ja vaaleanpunaiset renkaat.

Valmistin juurikkaista kaksi erilaista piirasta. Punajuuri-vuohenjuusto piiras maistuu vuohenjuuston ystäville sekä vegaaninen galette valmistuu pitkään haudutetusta punasipulista sekä ohueksi viipaloidusta raitajuuresta. Käytin nyt raitajuurta ensimmäistä kertaa kypsennettynä ja harmikseni huomasin, että kypsennettäessä se menettää kauniin värinsä. Suosittelenkin käyttämään raitajuurta lähinnä raakana salaattien raaka-aineena joko suikaleina tai kauniina siivuina.

Galetten täytteissä vain taivas on rajana, kokeile punajuuren ja raitajuuren tilalla esimerkiksi erilaisia levitettäviä juustoja ja niiden päällä sieniä, parsaa, fetaa ja tomaatteja tai pinaattia ja paprikaa. Samasta taikinasta voit valmistaa myös makean piirakan. Makeaan galetteen sopii erityisesti ohueksi siivutettu tuore omena, päärynä, luumu, kirsikat, persikka ja aprikoosi. Makean piirakan seurana maistuu vaniljajäätelö..

Valmistin kaksi erilaista galettepohjaa. Toiseen lisäsin hieman parmesanjuustoa lisämakua tuomaan. Juuston voi halutessaan jättää ohjeesta poiskin.  Lisäksi halusin testata pohjan toimivuutta oliivi- ja rypsiöljyllä. Molemmat toimivat hyvin.

Galettepohja 1. (vegaaninen)

1 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1/2 tl suolaa

2 rkl rypsiöljyä

1/2 dl vettä

Galettepohja 2. 

2dl vehnäjauhoja

1 rkl parmesanraastetta

ripaus suolaa

2 rkl oliiviöljyä

1/2 dl kylmää vettä

ripaus suolaa

Sekoita suola jauhoihin. (Lisää joukkoon juustoraaste). Lisää joukkoon öljy ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pallo ja anna vetäytyä jääkaappissa täytteiden valmistuksen ajan.

Punajuuri-vuohenjuustogalette

1 piirakka, 2-4 annosta, koko piirakka 970 kcal, 30g pro, 110 g hh sekä 44g rasvaa

200g punajuurta

50 g vuohenjuustoa

1/2 tl rosmariinia

Kuori ja viipaloi juurekset. Pyri tekemään viipaleista mahdollisimman ohuita, jos omistat mandoliinin, käytä sitä. Viipaloi juusto.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli taikina pyöreäksi, ohueksi levyksi. Asettele viipaloidut juurekset sekä muut täytteet taikinalevyn päälle, siten että reunoista jää 3 cm ilman täytettä. Taittele taikina kauniisti hieman täytteen päälle. Lopputuloksena on pyöreä piirakka.

Paista piirakkaa uunissa noin 25-30 minuuttia. Nauti mieluiten lämpimänä.

Raitajuuri-punasipuligalette

1 piirakka 2-4 annosta, koko piirakka 800 kcal, 17g pro, 110g hh 33g rasvaa.

200g raitajuurta

1-2 punasipulia

2 tl balsamicoa

ripaus suolaa

Kuori ja viipaloi juurekset. Pyri tekemään viipaleista mahdollisimman ohuita, jos omistat mandoliinin, käytä sitä. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä paistinpannulla, niin että ne pehmenevät. Lisää joukkoon balsamico ja suola, sekoita.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli taikina pyöreäksi, ohueksi levyksi. Asettele viipaloidut juurekset sekä muut täytteet taikinalevyn päälle, siten että reunoista jää 3 cm ilman täytettä. Taittele taikina kauniisti hieman täytteen päälle. Lopputuloksena on pyöreä piirakka.

Paista piirakoita uunissa noin 25-30 minuuttia. Nauti mieluiten lämpimänä.

juuresgalette

juuresgalette punajuuresta ja vuohenjuustosta
Juuresgalette punajuuresta ja vuohenjuustosta

Maukasta viikkoa!

xxxLinda

treeni-ja-ravinto kasvisruoka
Kommentit (1)
  1. Kaksi raikasta lisuketta juureksista
    4.12.2017, 07:16

    […] Piirakat punajuuresta ja raitajuuresta […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *