Searching for umami-haaste- Japanese jalobowl

 

japanese-jalobowl-2Osallistun Jalotofun bloggaajille järjestämään Searching for umami- haasteeseen, missä on tarkoituksena luoda mahdollisimman herkullinen VEGE-bowlruoka. Ruoan yhtenä raaka-aineena tulee käyttää vapaavalintaista tofua Jalotofu-perheestä sekä makumaailmasta tulisi löytyä umamia.

Mitä on umami?

Umami on viides perusmaku, jonka japanilainen tohtori Kikunae Ikeda Tokion yliopistosta löysi jo sata vuotta sitten. Hän teki havainnon, että glutamiinihapon suolojen maku poikkesi siihen asti määritellyistä neljästä perusmausta, jotka ovat makea, suolainen hapan ja karvas.

Glutamiinihappo on yksi aminohapoista. Tohtori Ikeda onnistui eristämään glutamiinihapon suoloja monista eri ruoka-aineista, esimerkiksi Japanissa paljon käytetystä merilevästä. Hän antoi maulle nimeksi umami, joka hänen mielestään kuvasi hyvin glutamiinihapon suolojen makua.

Umamin ruokaisaa, lihaisaa, täyteläistä ja pyöreää makua löytyy etenkin lihasta. Pitkä keittäminen, hauduttaminen ja ruskistaminen vapauttavat lihan proteiinista umamia. Myös kasvissyöjät voivat nauttia umamin mausta. Umamia löytyy etenkin kypsistä tomaateista, merilevästä, sienistä, monista maustekastikkeista ja -tahnoista.  Hyviä umamin lähteitä ovat soija- curry- ja misotahnat, liemitiivisteet eli fondit ja ketsuppi.

umamin-lahteet

Japanese jalobowl

Japanilaisvaikutteisessa kulhoruoassani yhdistyvät makean aromikkaat misomarinoidut munakoisosiivut, soijalla maustettu kvinoa-sieniseos, suussasulavat rapeaksi paistetut tofupalat sekä raikas appelsiini-jogurttikastike. Ruoka on paitsi herkullinen niin myös proteiinipitoinen ja sisältää  runsaasti vatsaystävällistä kuitua.

japanese-jalobowl

Japanese jalobowl

kahdelle `a 450 kcal, 20g pro, 50g hh sekä 20g rasvaa

  • Misomarinoitua munakoisoa (ks. ohje)
  • Rapeaa tofua (ks. ohje)
  • Appelsiini-jogurttikastike (ks. ohje)
  • 1 appelsiini
  • Pala kurkkua
  • Kvinoaa ja sieniä (ks. ohje)
  • Herneenversoja tms.

Misomarinoitu munakoiso

2 rkl misotahnaa

2 rkl miriniä (voit korvata 1 rkl vettä+1 rkl sokeria)

1 rkl rypsiöljyä

1 rkl seesamiöljyä

ripaus suolaa

1 (400g) munakoiso

1 rkl seesaminsiemeniä

Munakoisot pellillä

Paahdetut munakoisot pellillä

Leikkaa munakoisot pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi noin 6-8 osaan. Leikkaa viipaleet edelleen 2-3 osaan. Asettele siivut kahdelle uunipellille niin, etteivät siivut kosketa toisiaan. Sekoita misotahna, mirin, öljy sekä seesamiöljy keskenään ja sivele seosta munakoisosuikaleiden päälle. Ripottele siivujen pinnalle seesaminsiemeniä ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Kun siivut ovat saaneet hiukan väriä, käännä ne ja sivele jälleen marinadilla ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia. Anna siivujen jäähtyä ja kierittele ne halutessasi varrastikkuihin. Vinkki! Nämä maukkaat munakoisosiivut maistuvat myös vihreän salaatin joukossa.

Rapea tofu

300 g pehmeää tofua (Jalotofu pehmeä)

2 dl (gluteenitonta) korppujauhoa

suolaa, mustapippuria

(chiliä)

rypsiöljyä paistamiseen

Leikkaa tofu 1cmx1cm kuutioiksi. Sekoita jauhot ja mausteet keskenään. Pyörittele tofukuutioit varovasti jauho-mausteseoksessa. Paista kuutiot öljyssä paistinpannulla rapeiksi. Valuta kuutioista ylimääräinen öljy pois talouspaperin päällä. Tarjoile lämpiminä.

 

Appelsiini-jogurttikastike

2 annosta

1 rkl tahinia

1 1/2  rkl appelsiininmehua

1/2 dl Oatly i mat tai turkkilaista jogurttia

1/2 tl raastettua luomu appelsiininkuorta

suolaa, mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin kulhossa ja tarjoile raikkaana salaatinkastikkeena.

 

Kvinoaa ja sieniä

2 annosta

1 1/4 dl (100 g) kvinoaa (mustaa tai vaaleaa)

kourallinen kuivattuja metsäsieniä

1/4 tl suolaa

3 dl vettä

2 tl soijakastiketta

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Mittaa joukkoon kvinoa, murennetut kuivat metsäsienet sekä suola. Keitä kypsäksi kvinoapaketin ohjeen mukaan. Mausta seos soijakastikkeella.

Jalobowlin kokoaminen

Kokoa jalobowl-annos lusikoimalla kulhon pohjalle kvinoa-sieniseosta sekä asettelemalla loput raaka-aineet päälle. Viimeistele annos appelsiini-jogurttikastikkeella.  Tämä bowl-ruoka maistuu parhaimmalta lämpimänä tai haaleana.

Itadakimasu= hyvää ruokahalua!

xxxLinda

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *