Onko soijan syöminen vaarallista?

Monia ihmisiä mietityttää soijan turvallisuus elintarvikkeena. Onko soijan syöminen haitallista hormonitoiminnalle? Entä mitä geenimuuntelu aiheuttaa soijalle? Avaan näitä väitteitä hieman tässä tekstissä.

Edamame

Mistä väitteet soijan vaarallisuudelle kumpuavat?

Soijaan liitetään usein väitteitä, että se vaikuttaa haitallisesti ihmisen hormonitoimintaan. Hormoniväitteet juontavat juurensa soijapavun sisältämistä isoflavoneista. Isoflavonit voivat sitoutua elimistön estrogeenireseptoreihin, minkä takia niitä kutsutaan myös kasvi- eli fytoestrogeeneiksi. Soijan vaikutuksista estrogeenin tasoon on ristiriitaisia väitteitä. Aasiassa, jossa soijaa käytetään paljon, on todettu olevan vähemmän rintasyöpäpotilaita, ja yhtenä ehkäisevänä tekijänä on pidetty soijaa. Jotkut tutkimukset  väittävät, että soija voisi ehkäistä naisten vaihdevuosioireita, osteoporoosia, sekä eturauhassyöpää. Toisaalta soijan isoflavonit on yhdistetty myös kilpirauhasen heikentyneeseen toimintaan.

Tutkumustulokset puoltavat soijan turvallisuutta elintarvikkeena

Koska tutkimustulokset soijan vaikutuksista ovat maailmanlaajuisella tasolla vähäisiä, ei niistä voida vetää länsimaalaisia koskevia johtopäätöksiä. Soijan mahdollisten estrogeeniyhteyksien ei myöskään ole osoitettu vaikuttavan mieshormonien tuotantoon. Joten on aivan turvallista syödä soijaa ja siitä valmistettuja tuotteita, kuten tofua! Itse kannatan ruoka-aineiden vaihtelevaa käyttöä niin kasviproteiinien osalta kuin muutenkin. Mitään ruoka-ainetta ei kannata suosia muiden kustannuksella, vaan syödä mahdollisimman monipuolisesti oman ruokavalion sallimissa rajoissa.

Suurin osa ravitsemustieteilijöistä pitää puhtaan soijan käyttöä täysin turvallisena ja terveellisenä osana monipuolista ruokavaliota. Esimerkiksi Jalotofun tuotteille on myönnetty suomalainen Sydänmerkki. Sydänmerkki kertoo, että tuote on omassa tuoteryhmässään parempi valinta sydämen terveyden kannalta.

jalotofu-pehmea

Mitä tarkoittaa GMO?

Geenimanipulaatio tai geenimuuntelu tarkoittaa geeninpätkän keinotekoista rakentamista laboratorio-olosuhteissa. Siirtogeeniin laitetaan pätkä bakteerin DNA:ta, viruksen DNA:ta ja kasvin DNA:ta. Geenimuuntelulla pyritään parantamaan tuotteen ominaisuuksia.  Satokasveissa, kuten esimerkiksi maississa tai soijassa, tavoitteena on usein parantaa niiden sietokykyä säätilanvaihteluita tai tuholaisia vastaan. Toinen tavoite voi olla maksimoida määrää ja siten tuottoa, eli kasvattaa satoa. Koska geenimuuntelu on verrattain uusi prosessi, sen vaikutuksista ihmiskehoon ei voida olla varmoja.

Mistä tunnistan terveellisen soijan?

Markkinoilla on myynnissä sekä geenimanipuloitua että manipuloimatonta soijaa. Luomusoijapavuista valmistetut soijatuotteet ovat aina geenimanipuloimattomia, sillä luomutuotannossa geenimanipulaatio ei ole sallittua. Suosi siis luomutuotteita! Esimerkiksi suomalainen Jalotofu tuottaa soijasta luomutofua.  Muista, että jos ostat ulkomaista tofua, niin kannattaa tarkistaa onko se luomua tai siinä on maininta gmo-free tai vastaava merkintä.

Geenimanipuloimattoman soijan tunnistaa merkinnästä siis GMO vapaa tai GMO free. Luomulaatuisissa soijatuotteissa geenimanipulaatio ei ole sallittua, eli pelkkä luomumerkintäkin riittää.

Summasummarum

  • Valitse ostoskoriisi GMO-vapaita tuotteita.
  • Suosi luomua.
  • Käytä vaihdellen eri kasviproteiinin lähteitä, kuten soijaa, tofua, papuja, hamppua, herneitä, nyhtökauraa, härkistä, quornia jne.

Vegan-protein-foods

Maistuvaa päivää!

screenshot-2016-11-09-09-44-46

EDIT: Lähteenä käytetty:

Kannattaisiko miesten vältellä soijaa?

http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/soijan-terveysvaikutukset

http://www.tiede.fi/keskustelu/56300/ketju/soijan_hyodyt_ja_haitat

http://kemikaalicocktail.blogspot.fi/2009/04/ristiriitainen-soija.html

 

 

 

Kommentit (8)
  1. Hei

    On ihan kiva, että yrität kirjoittaa hieman tieteellisempiä tekstejä, ja erityisesti tämä soija-aihe itseä kiinnostaa, koska soijaa tulee jonkin verran käytettyä. Minua kuitenkin sekä huvittaa, että ärsyttää mm. seuraavat lauseet: “Koska tutkimustulokset soijan vaikutuksista ovat maailmanlaajuisella tasolla vähäisiä, ei niistä voida vetää länsimaalaisia koskevia johtopäätöksiä. // Joten on aivan turvallista syödä soijaa ja siitä valmistettuja tuotteita, kuten tofua!” Kumoat tässä hienosti omat kirjoituksesi; ei ole tutkimuksia, joten on turvallista!! Eikös tämä ole varsin epäloogista ja harhaanjohtavaa? Kaikki on turvallista, kunnes toisin todistetaan – näinkö ajattelet? Eikös näin ole ajateltu mm. tupakasta takavuosina 😀 Voisit muutoinkin tekstissäsi tuoda selvemmin esille, että tässä on kuitenkin kyse vain sinun omasta mielipiteestäsi, eikä millään tasolla tieteelliseen tietoon perustuvasta faktasta. Tässä ei ole mitään viittauksia lähteisiin, eikä myöskään yhtään arvioitu ”lähteiden” luotettavuutta (tutkimusten reliabiliteetti, otoskoko, validiteetti).

    No mutta joka tapauksessa, itse jatkan soijan käyttämistä, mutta en suhtaudu asiaan niin sinisilmäisesti kuin sinä vaikutat suhtautuvan.

    1. lindakovanen
      2.12.2016, 16:53

      Moi Katju! Kiitos palautteestasi. Myönnän, että lähteet olivat unohtuneet artikkelistani täysin ja lisäsin ne nyt tekstin loppuun. Tutustuin muutamaan eri lähteeseen aiheesta ja perustuen lukemiini artikkeleihin tein johtopäätöksen, että soijaa on turvallista syödä satunnaisesti. Olisi varmaan ollut hyvä, että olisin ilmaissut asian vielä tarkemmin kuten, että tämä oli minun tulkintani soijan terveellisyydestä. Jokaisella on tietysti vapaus tehdä omat tulkinnat lukemansa perusteella. Olin kuitenkin tutustunut aiheeseen ja ikävää, että teksti vaikutti mielestäsi epäloogiselta ja sinisilmäiseltä. Aina teksti ei avaudu lukijalle, kuten kirjoittaja sen on ajatellut. En ole ammattikirjoittaja ja harjoitus tekee tässä varmasti mestarin..Armoa, pliis!

      Summaan nyt vielä tähän, että mielestäni soijan satunnainen käyttö on turvallista, mutta kannattaa suosia luomua sekä gmo-vapaita tuotteita.
      -Linda

  2. Hei!

    Mun on pakko vähän yhtyä ylempään kommentoijaan. Kirjoitit välillä ristiriitaisesti ja pari lähteistä ei ole hyviä, enemmänkin mielipiteitä. Musta on kuitenkin hyvä, että tätä aihetta tuodaan esille, varsinkin kun selitit mitä geenimanipulaatio on. Paras kohta teksitäsi oli kuitenkin, kun painotit monipuolista syömistä eikä minkään yhden ruoka-aineen suosimista.

    Henkilökohtaisesti mulla ei ole oikeen soijan terveellisyydestä mielipidettä suuntaan tahi toiseen. Syön jos on tarjotaan, mutta en itse osta soijatuotteita kuin aniharvoin, koska en pahemmin pidä mausta. Enemmänkin mua häiritsee se että monesti ihmiset pitää soijaa jotenkin super eettisenä vaihtoehdolle lihansyönnin sijaan… Mutta sun teksti ei liittynyt siihen mitenkään, joten en paasaa 😀

    1. lindakovanen
      2.12.2016, 18:49

      Kiitos palautteestasi Jenna! Hyviä kommentteja sinultakin. Mietin jatkossa pari kertaa missä muodossa asiatekstiä kirjoitan, jos kirjoitan..Parempi varmaan pysytellä reseptiikassa tai jos kirjoittaa muista aiheista, niin sitten kirjoittaa niistä omista kokemuksista käsin. -Linda

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *