Helppo luumupitko (gluteeniton, hiivaton, vegaaninen)

Yksi joulun lempileivonnaisistani on luumupitko. Luumuhillon ja kardemumman liitto on jotain taivaallista!  Isäni on ammatiltaan leipuri ja hän leipoi luumupitkosta useimmiten saksitun version. Itse käytin tänään helppoa kierretekniikkaa pitkon valmistamisessa. Tämä näyttävä pitko onnistuu varmasti kaikilta!

Saan perinteisestä hiivataikinasta vatsanväänteitä,  joten valmistan oman luumupitkoni mieluiten gluteenittomista jauhoista ja ilman hiivaa. Tämä leivinjauheella valmistettu vatsaystävällinen  “pullataikina” on saanut inspiraation Fodmap-keittiöni -blogista ja  valmistuu nopeasti ilman kohotusta, lopputuloksen ollessa silti pehmeä ja herkullinen. Pulla on melko kevyt, sillä siinä on vain puolet tavallisen pullataikinan rasvamäärästä ja nesteenä toimii vesi.

luumupitko

Pikapullataikina (gluteeniton, hiivaton, vegaaninen)

4 dl haaleaa vettä

50 g margariinia

1/2 tl suolaa

1 tl kardemummaa

**************

3/4 dl kookossokeria tai muuta makeutusta maun mukaan

1 1/2 dl (80 g) maissitärkkelystä

3 dl (150g) gluteenittomia kaurajauhoja

1 1/2 dl (70 g) kookosjauhoja

15 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. fiberHusk tai Finax)

3 tl leivinjauhetta

Sulata margariini ja sekoita se yhdessä veden, suolan, kardemumman ja sokerin kanssa kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, psyllium-jauhe sekä leivinjauhe. Yhdistä kuivat aineet vesi-rasvaseokseen ja anna turvota noin 5 min. Taikinasta valmistat 16 kpl  pikkupullia tai kaksi pitkoa. Paista pikkupullia 225 asteessa noin 12 minuuttia.

pikkuleipuri-2
Pikkuleipuri halusi täyttää pullansa vadelmahillolla ja vadelmilla.

Helppo luumupitko (gluteeniton)

1/2 annos pikapullataikinaa

1 dl luumuhilloa

1 tl kanelia

Koristeluun:

kananmunaa, maitoa

mantelilastuja

Kaulitse taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi, niin kuin valmistaisit korvapuusteja. Levitä levyn päälle luumuhilloa ja ripottele sen päälle kanelia. Kääri taikinalevy rullalle. Leikkaa rulla puoliksi pituussuunnassa, mutta jätä toisesta päästä kiinni n. 2 cm matkalta. Kääntele puolikkaat toistensa ympäri, jolloin lopputuloksena on pitko. Voitele halutessasi kananmunalla tai kasvimaidolla ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista pitkoa uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.

pitko-menossa-uuniin

luumupitko

tonttuja-liikkeella-2
Tonttuja liikkeellä..

Herkullista joulunodotusta..

screenshot-2016-11-09-09-44-46

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *