Anteeksi antamisen taito

forgivness-2

 Elämällä on outo tapa ravistella meitä silloin, kun luulee elävänsä seesteistä aikaa..Kaikki vaikuttaa olevan kohdallaan ja sitten tulee sellaista ristiaallokkoa, että vene meinaa kaatua sen viimeisen kerran. Elämän tuodessa eteen vastoinkäymisiä olen huomannut, että itselleni lohtua tuovat jooga, lenkkeily luonnossa, mietiskely sekä lukeminen. Viime aikoina olen lukenut Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen taidot- kirjaa ja etenkin kirjan kappaletta myötuntotaidoista. Kirja antaa selkeitä käytännön ohjeita tarinoiden ja tehtävien kautta myötätuntoisuuteen ja anteeksi antamiseen. Kirjasta olen saanut hyviä käytännön ohjeita omaan elämääni tielle kohti positiivisempaa minää ja kohti henkistä kasvua.  On huojentavaa ajatella, että voimme itse kehittää omia mielen taitojamme, kuten voimme kehittää esimerkiksi vartalomme notkeutta. Voimme ottaa opiksemme elämän oppitunneista ja olla vahvempia tulevaisuudessa.

Mitä anteeksi antaminen oikeastaan tarkoittaa?

“Anteeksi antaminen on kykyä pidättäytyä tuomitsemasta ihmistä tai ihmisjoukkoa, joka on tehnyt jotain omaa oikeustajua vastaan. Anteeksi antaminen tarkoittaa hyväksyvää suhtautumista toiseen ihmiseen, vaikka ei itse tekoa hyväksyisikään. Se on toisen ihmisen ihmisarvon kunnioittamista tapahtuneesta huolimatta.” (Hyvän mielen taidot, Maaretta Tukiainen)

howto_findforgiveness

“Annan anteeksi sille, 

joka on loukannut minua”

Meistä jokainen on varmasti jossain elämänsä vaiheessa tullut loukatuksi ja on joutunut kamppailemaan anteeksi antamisen kanssa. Teko on voinut olla pieni tai suuri valhe, kaltoinkohtelu, luottamuksen pettäminen tai jokin muu asia, mikä vaatii anteeksi antamisen toiselle henkilölle. Kukin itse määrittelee omat rajansa, että mitä voi ja haluaa toiselle ihmiselle antaa anteeksi. Mielestäni on hyvä muistaa, että joskus sinä voit olla se, joka tarvitsee anteeksi antoa, joten on hyvä pystyä eläytymään myös toisen tilanteeseen tässä asiassa. Teon taustalla voi nimittäin olla syitä, jotka eivät liity suhteeseenne millään tavalla. Toista ihmistä ja toisen tekoja voi olla välillä vaikeaa ymmärtää, koska lähtökohdat elämään ovat usein erilaiset ja katsomme maailmaa eri linssien läpi. On myös mielestäni tärkeää, että jos päättää antaa anteeksi, on myös pystyttävä jättämään asia taakseen. Kenenkään hyvinvointia ei palvele se, että asia nostetaan esiin toista rangaistaakseen, vaan katse pitäisi yrittää suunnata tulevaan.

2064502685-day-04-something-you-have-to-forgive-someone--L-JEMylB
Joskus annat anteeksi ihmiselle hänen tekonsa, koska haluat heidän pysyvän elämässäsi..

Itse koen anteeksi antamisen eräänlaisena kasvuprosessina, jossa voi havaita olevan eri vaiheita:

  1. Loukkaantuminen toisen teosta. Et voi tehdä minulle näin, luotin sinuun!
  2. Toisen torjuminen. En halua enää nähdä sinua!
  3. Keskusteleminen. Haluan selityksen.
  4. Teon syiden selvittäminen. Miksi teit minulle näin?
  5. Oman arvon puntarointi. Mikä minussa sai toisen toimimaan näin? Olisinko voinut estää tapahtuneen?
  6. Anteeksi antaminen. Annan sinulle anteeksi, mutta en voi unohtaa tekoasi.
  7. Luottamuksen uudelleen rakentuminen. Haluan rakentaa suhteemme uudelleen ja yrittää luottaa sinuun.
  8. Suhteen syventyminen. Keskusteltuani luottamuksesta kanssasi, minulla on tunne, että tunnen sinut paremmin. Kun huomaan haavoittuvuutesi, on sinua helpompi rakastaa..
maisema linnoituksesta
Let go of the past and look in to the future.

 

screenshot-2016-11-09-09-44-46

Kommentit (2)
  1. Itse olen todella anteeksiantavainen. Mutta asia muuttui muutama vuosi sitten kun sain tietää että silloisella avopuolisollani ja parhaalla ystävälläni oli seksisuhde. Se romutti monen vuoden avoliiton sekä viedä pidemmän ystävyyden lopullisesti. Kumppanille en ollut läheskään yhtä vihainen kuin ystävälleni, tunnen edelleen että em tilanteessa ystävä petti minut pahemmin kuin kumppanini.

    1. lindakovanen
      18.1.2017, 04:50

      Moi! Kiitos kommentistasi. Ihan vihoviimeinen temppu, että ystävä pettää selän takana toisen puolison kanssa! Tuossa varmasti menisi omakin raja anteeksi antamisen osalta. Ei voi vaan kuin ihmetellä ihmisten itsekkyyttä kun kykenevät moiseen. Tuntuu, että nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus, että pitkissä parisuhteissa on ollut syrjähyppyjä, valitettavaa mutta totta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *