Lämmittävä kikhernekeitto ja vinkit täydelliseen pullaan

Mä niin nautin tästä kevättalvesta, sen valosta, lumesta, lintujen laulusta ja paukkupakkasesta! On vaan niin ihanaa, kun maa on valkoinen ja pääsee pulkkamäkeen! Voi sitä lasten riemua, kun mennään yhdessä laskemaan mäkeä ja hassuttelemaan. Yhdessä ulkoillen äitikin saa vähän lisättyä aktiivisuutta päivään ihan huomaamatta ja hauskalla tavalla. Ja hei, kyllä sinne pulkkamäkeen voi mennä ilman lapsiakin- lämmintä vaatetta vaan päälle, kaveri mukaan ja antaa vain pulkan viedä!

Mäenlaskun jälkeen on yleensä huutava nälkä ja nälän taltuttamisessa toimii perinteisen hernekeiton ohella varmasti myös tässä jakamani valkosipulinen kikhernekeitto. Keiton voi valmistaa vaikka aamulla valmiiksi ja lämmittää tarjolle ulkoilun jälkeen. Keiton jälkeen maistuu itsetehty pulla. Ei muuten kannata potea huonoa omaa tuntoa pullan syömisestä. Tiesitkö, että puolen tunnin mäenlasku kuluttaa pullan sisältämät kalorit? Nappaa tästä kotitalousopettajan vinkit täydellisen pullataikinan valmistukseen ja lisää joukkoon vielä ripaus rakkautta, niin ei voi mennä pieleen!

Valkosipuli-kikhernekeitto

(3 reilua annosta)

1 annos 360 kcal, 12g pro, 30g hh, 20g rasvaa sekä 10g kuitua.

4 rkl (oliivi)öljyä

8 valkosipulinkynttä

1 tl kuivattua timjamia tai 1 rkl tuoretta

10 dl kasvislientä

3 tlk (690 g) kikherneitä tölkissä

(1/2 tl chiliä)

Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Lisää joukkoon hienonnetut valkosipulit sekä kuivattu timjami. Pyörittele miedolla lämmöllä pari minuuttia, varo kuitenkin polttamasta valkosipuleita. Lisää joukkoon valutetut kikherneet ja kasvisliemi, hauduta noin 20 min.Soseuta keitto ja lisää joukkoon tuore timjami. Tarjoile keiton seurana esimerkiksi paahdettua ruisleipää. Vinkki! Voit myös keittää kikherneet itse kuivista herneistä. 400g paketista kikherneitä saat noin 800 g kypsiä kikherneitä. Muista liotus!

Paras pullataikina

2 1/2 dl vettä tai maitoa

25 g tuorehiivaa

1/2 tl suolaa

2 tl kardemummaa (pitää olla reilusti!)

1 muna (vegaanimuna= 1 rkl pellavansiemenrouhetta+ 3 rkl vettä)

3/4 dl sokeria (voit kokeilla myös esim. kookossokeria tai vastaavaa)

n. 7 dl vehnäjauhoja (tai n. 4 dl vehnäjauhoja + 3 dl grahamjauhoja)

75 g margariinia tai voita TAI 1/2 dl rypsiöljyä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi (37 astetta). Murenna hiiva nesteen joukkoon ja sekoita kunnes se on lionnut sinne kokonaan. Lisää joukkoon suola, kardemumma, sokeri sekä muna ja sekoita huolellisesti haarukkavatkaimella. Lisää jauhoja desilitra kerrallaan aluksi haarukkavatkaimella vatkaten ja lopuksi kädellä alustaen. Vältä lisäämästä liikaa jauhoja! Lisää lopuksi rasva ja alusta taikinaa vielä hetki, lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi.

Pikkupullat

Leivo vaivattu pullataikina tangoksi ja jaa se 16 yhtä suureen osaan. Pyöritä palat tasaisiksi pulliksi ja laita leivinpaperin päälle pellille. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja anna pullien kohota uunin lämpenemisen ajan (noin 15 min). Voitele kohonneet pullat halutessasi kananmunalla ja koristele reasokerilla tai mantelirouheella. Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Tiesitkö, että voit valmistaa pullataikinan jääkaappiin valmiiksi seuraavan päivään leivontaa varten?

– Tee pullataikina normaalisti, mutta käytä hiivaa 2/3 normaalista määrästä. Vaivaa kunnolla ja jätä taikina hieman pehmeämmäksi kuin normaalista, voit käyttää 1 dl vähemmän vehnäjauhoja.

– Peitä taikinakulho ensin tuorekelmulla ja sitten leivinpyyhkeellä. Nosta jääkaappiin yön yli. Pullataikina kohoaa reilusti yön aikana eli valitse iso kulho, jottei se kohoa yli reunojen.

– Laita leivonnan alussa uuni kuumenemaan 40-asteeseen. Leivo taikina normaalisti pulliksi tai korvapuusteiksi ja nosta ne pellillä 40-asteiseen uuniin kohoamaan reiluksi puoleksi tunniksi tai kunnes ne ovat kohonneet kunnolla.

– Ota pullat pois uunista, kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele pullat, koristele halutessasi ja paista kypsiksi.

Harjoitus tekee mestarin pullanleipomisessa

Pullanleipomisessa, kuten monessa muussakin asiassa harjoitus tekee mestarin, joten älä luovuta, jos et onnistu ensimmäisellä kerralla. Minullakin on mennyt muutama satsi suoraan roskikseen vuosien saatossa..

Vinkit mahdollisiin ongelmatilanteet pullataikinan valmistuksessa:

  1. Pullataikina ei kohonnut.> Hiiva ei ole lähtenyt toimimaan. Neste on joko liian kuumaa tai liian kylmää. Voi myös olla, että jauhoja käytettiin liikaa, jolloin taikina on liian raskas.
  2. Pullista tuli kovia. >Taikinaan käytettiin liikaa jauhoja. Tee seuraavan kerran pehmeämpi taikina. Voi myös olla, että taikinaa ei ole vaivattu tarpeeksi, jolloin sitko puuttuu.
  3. Pullat maistuvat hiivalle. >Hiiva ei ole toiminut optimaalisesti. Tarkista nesteen lämpötila ja kohotusaika.
  4. Pullat paloivat pinnasta ja jäivät sisältä raa’aksi. >Uuni on liian kuuma? Pelti oli uunissa ylätasolla, vaikka keskitaso olisi optimaalisin paikka? Voi myös olla, että pullia ei ole kohotettu tarpeeksi kauan tai jauhoja on käytetty liikaa.

Liukkaita laskuja!

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *