Sinustako fleksaaja? + lippuarvonta

Kasviproteiini
Kuivattua soijaa suikaleina, kuutioina, rouheena sekä hiutaleina.

Fleksaus, vastaus tulevaisuuden ruoantuottamisongelmaan?

Fleksaus, eli fleksitarismi on vanha juttu uudella nimellä. Fleksitaristit venyttävät ruokavalionsa rajoja osa-aikaisella kasvissyönnillä. Fleksitaristi voi esimerkiksi viikolla panostaa kasvisruokaan ja herkutella viikonloppuisin pihveillä ja kalalla. Fleksitaristi saattaa myös yksinkertaisesti lisätä kasvisten määrää jokaisella aterialla. Fleksaus on kaikin puolin terveellinen ja painonhallintaa edistävä tapa syödä. Fleksaaminen on myös ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto, sillä se vähentää eläinperäisten tuotteiden, kuten lihan käyttöä ja siten säästää luontoa. Olisiko fleksaamisessa vastaus tulevaisuuden ruoantuottamisongelmaan?

Miten aloittaa fleksaaminen? 

Fleksaajaksi voi ryhtyä korvaamalla liha ja kala arkipäivinä pääsääntöisesti kasviproteiinilla tai valmistamalla kasvisruokia esim. palkokasveista ja muista kasviksista. Lihankorvikkeeksi mainostettuja kasviproteiineja on kaupat pullollaan, joko tunnet nyhtökauran, härkiksen, nyhtöherneen, Oumph!, Tzayn, Quornintofun, tempen ja kasvisjauhikset jne.? Jokaiselle varmasti löytyy joku kasviproteiini, joka miellyttää omia makunystyröitä. Kasvisruoka ei todellakaan ole enää vain soijarouhetta ja papusoppaa (vaikka ei niissäkään mitään vikaa ole). Jos saat helposti vatsaoireita palkokasveista, kokeile tempeä, nyhtökauraa ja tofua. Tofu ja tempe sopivat usein myös herkkävatsaiselle valmistusmenetelmänsä vuoksi ja nyhtökaura vatsaystävällisten raaka-aineidensa puolesta.

Fleksaus käyntiin vaikka cashewkuorrutetulla tofulla tai nyhtökaura-pastavuoalla

Kasvisruokakin voi olla proteiinipitoista ja täyttävää. Kokeile vaikka valmistaa ohjeeni mukaan cashewkuorutettua tofua riisi-kasvispedillä. Tämä ruoka on saanut inspiraation uuniruokaklassikosta nimeltä broileria riisipedillä. Nyhtökaura-pastavuoka taas maistuu varmasti koko perheelle ja on helppo valmistaa. Tunnistaakohan perhe mitä pastavuoassa on käytetty lihan asemesta?

Cashew-kuorrutetut tofupihvit& kasviksia riisipedillä

Cashewkuorrutetut tofupihvit ja kasviksia riisipedillä (vegaani)

 4 annosta á 470 kcal, 26g pro, 45g hh, 23g rasvaa sekä 7g kuitua.

1 paprika

200 g purjoa

2 valkosipulin kynttä

200g täysjyväriisiä

1 tl paprikajauhetta

mustapippuria

1 tl oreganoa

6 dl kasvislientä

1 pkt (300g) marinotua tofua

2 rkl mantelivoita (maapähkinävoi käy myös)

1/4 tl suolaa

mustapippuria

80 g (suolattuja) cashewpähkinöitä rouheena

tuoreita yrttejä

Pilko purjo renkaiksi (0,5 cm) pilko paprika reiluiksi paloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Mittaa riisi ja mausteet uunivuokaan. Lisää kasvikset uunivuokaan riisin päälle. Kaada seuraavaksi vuokaan kuuma kasvisliemi. Kypsennä vuokaa 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Leikkaa tofu 6 osaan. Sekoita pähkinävoin joukkoon suola ja mustapippuri ja voitele  sillä tofupalat. (jos käytät suolattuja pähkinöitä ei suolaa tarvita). Taputtele pähkinärouhetta tofupalojen päälle. Kun muut ainekset ovat paistuneet 25 minuuttia, lisää niiden päälle tifu ja jatka vielä kypsennystä 10 minuuttia.. Ota vuoka pois uunista ja ripottele pinnalle tuoreita yrttejä.

Nyhtökaura-pastavuoka

Nopea nyhtökaura-pastavuoka

4 annosta á 475 kcal, 30g pro, 50g hh sekä 13,5g rasvaa

1 pkt nyhtökauraa (nude tai tomaatti)*

250 g makaronia (kuivapaino)

1 tl basilikaa tai tomaattimurskaa

1/2 suolaa, mustapippuria

400 g tomaattimurskaa

2 dl ruokakermaa

1 dl juustoraastetta (17%)

                                      Keitä makaroni kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.                                                                                                             Voitele uunivuoka (20x30cm). Laita nyhtökaura ja makaronit vuokaan ja sekoita joukkoon mausteet, tomaattimurska ja ruokakerma. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa lisänä tuoretta salaattia. *Nyhtökauran tilalle sopii erinomaisesti Härkis-valmiste.

 

koe kasvis-tapahtuma

Arvonta!

Kerro omat vinkkisi fleksaamiseen kommenttikentässä ja voit voittaa kaksi sisäänpääsylippua Koe kasvis-tapahtumaan.            Koe kasvis tapahtuma järjestetään lauantaina 20.5. 2017 klo 9-18                                                                                   Konepajan Brunossa Aleksis Kiven katu 17 Helsinki.

Lippuarvonta päättyy sunnuntaina 14.5. klo 20.00. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

 Lippujen noutopaikka on Room-puoti Helsinginkatu 17, Helsinki. Tule samalla ihastelemaan kauniita koruja, tekstiilejä ja muuta ihanaa käsintehtyä tavaraa ja taidetta.

Kommentit (15)
  1. Itse kokenut haastavaksi etenkin tuolle miespuoliselle toverille tämän kasvisruuan myymisen 😀 Parhaiksi keinoiksi alkuun huomannut nämä nyhtokaurat&härkikset ja muut mahdollisimman lihalta vaikuttavat tuotteet. Papuja kohtaan on jo ennakoluulot että ei maistu miltään tai pahaa tai rakenne kamala, joten sitten yrittänyt maistattaa aina ruokia missä pavut&linssit jossain muussa muodossa, kuten keitossa, pihveissä, hummuksena ym. uppoo paremmin ja jopa kehujakin saanut 🙂 Itsekin tykkään palkokasveja käyttää eri tavoin käsiteltyinä.

    PS. tuo cashewkuorrutetut tofupihvit ja kasviksia riisipedillä näyttää ihan tolkuttoman hyvältä! 😀

  2. Fleksaan lounasravintolassa ja kylässä jossa voin ottaa kalaa esim. piirakkapalan tai lohifileen. Kerran vuodessa hemmottelen myös poronkäristyksellä talven kynnyksellä. muuten olen laktoovo-vegetaristi tosin maitotuotteita menee vain satunnaisesti juustoja. fleksaus on hyvä ilmiö mielestäni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *