Makeat lehtikaalisipsit

lehtikaalisipsejä

Yhteistyössä Ruohonjuuri.

Makeat lehtikaalisipsit ovat kuulemma olleet jo pitkään hitti Amerikassa. Itse kuulin näistä herkuista New Yorkissa vierailleelta ystävältäni ja päätin, että näitä pitää kokeilla ja ihastuin! Tässä kaksi makeaa versiota tuosta upeasta terveysherkusta. Ohjeet on muokattu eräästä amerikkalaisesta raakaruokakirjasta. Suklaanmakuiset lehtikaalisipsit maistuvat varmasti raakasuklaan ystäville, sillä niissä on vahva suklaan maku, eivätkä maistu liian makealta. Vanilja- kookos-lehtikaalisipsit taas ovat makean ystävälle. Itse en tarvinnut niitä kuin pari, kolme ja makannälkä oli selätetty. Eikun kokeilemaan! Raaka-aineista kiitos mahtava Ruohonjuuri! 

Parhaiten onnistut lehtikaalisipsien valmistuksessa, jos uunissasi on kiertoilmatoiminto. Kiertoilmauuniin voit laittaa kaksi pellillistä kerrallaan, jolloin sipsien valmistaminen nopeutuu. Toki sipsit onnistuvat tavallisessakin uunissa. Raakaversion sipseistä saat kuivaamalla ne kuivaimessa.

Molemmista ohjeista tulee 6 annosta ja ravintosisältö per annos on noin: 200 kcal, 32 g hh, 3 g kuitua, 6 g proteiinia sekä 8 g rasvaa.

Makeat lehtikaalisipsit 

200 g lehtikaalia

suklaanmakuinen tahna

2 dl cashew-tai pecanpähkinöitä

3/4 dl vaahtera-tai agavesiirappia

3/4 dl (raaka)kaakaojauhetta

1/2 tl vanilja-aromia 

vanilja-kookostahna

200 g cashewpähkinöitä

1dl agavesiirappia tai hunajaa

1/2 dl kookoshiutaleita 

1 tl vanilja-aromia

ripaus merisuolaa

Toimi näin:

Leikkaa lehtikaaleista keskiruoto pois ja paloittele pieniksi paloiksi. Huuhtele tarvittaessa.

Valitse kumman makuisia sipsejä haluat valmistaa, tahna riittää maustamaan 200g lehtikaalia.

Laita pähkinät veteen likoamaan 2-4 tunniksi (vettä vain sen verran että juuri peittyvät). Kaada pähkinöiden liotusvesi pois ja hienonna tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon muut aineet lehtikaalia lukuunottamatta ja anna käydä, kunnes seos on tasaista tahnaa( lisää liotusvettä tarvittaessa). Kaada tahna lehtikaalien joukkoon ja hiero lehtien pinnalle käsiä apuna käyttäen. Tämä on hieman sotkuista hommaa, mutta palkitsee kyllä!

Laita uunipellille leivinpaperi ja voitele se öljyllä. Levitä kaalinlehdet tasaisesti kahdelle uunipellille niin etteivät ne kosketa toisiinsa. Kuivaa lehtikaaleja uunissa 175 asteessa (kiertoilmalla 150 asteessa) noin 15 minuuttia. Ota pelti pois uunista ja käännä sipsit lastan avulla ympäri. Jatka kuivaamista vielä noin 5-10 minuuttia pitäen niitä silmällä etteivät ne pala. Nautiskele leffaeväänä tai välipalana.

 

lehtikaalisipsit uunissa
Lehtikaalit menossa uuniin.

 

suklaa-lehtikaalisipsi
Suklaa-lehtikaalisipsi. Chocolate kale.

Herkullista päivää!

 

DIY (itsetehty) mantelivoi ja cashewvoi

 

mantelivoi ja cashewvoi

Halusin tehdä itse manteli- ja cashewvoita, sillä niitä on vaikea löytää kaupoista ja halusin vaihtelua maapähkinävoihin. Hyvää voita olen itse saanut tehtyä ainakin maapähkinöistä, manteleista ja cashewpähkinöistä. Pähkinävoin valmistus on helppoa. Voin valmistukseen tarvitset tehokkaan kodinkoneen, pähkinöitä ja halutessasi voit lisätä joukkoon hieman laadukasta suolaa (itse käytän vuorisuolaa). Kokeilemalla selviää onko koneesi tarpeeksi tehokas voin valmistukseen, jos moottori ylikuumenee ja alkaa käryämään sammuta kone ja mieti kannattaako valmistusta jatkaa..

 

mantelivoi valmistumassa

Pähkinävoin valmistus:

  • Paahda pähkinöitä uunissa tai paistinpannulla, varo polttamasta niitä! Paahtaminen tuo pähkinävoihin paahteisen maun, mutta voit valmistaa myös raakaversion paahtamattomista pähkinöistä.
  • Jauha pähkinöitä leikkurissa niin kauan, että rakenne muuttuu voimaiseksi, tämä kestää noin 5 min. Lisää joukkoon halutessasi ripaus suolaa ja nauti vaikka leivän päällä. Säilytä kannellisessa lasipurkissa.