Helppo luumupitko (gluteeniton, hiivaton, vegaaninen)

Yksi joulun lempileivonnaisistani on luumupitko. Luumuhillon ja kardemumman liitto on jotain taivaallista!  Isäni on ammatiltaan leipuri ja hän leipoi luumupitkosta useimmiten saksitun version. Itse käytin tänään helppoa kierretekniikkaa pitkon valmistamisessa. Tämä näyttävä pitko onnistuu varmasti kaikilta!

Saan perinteisestä hiivataikinasta vatsanväänteitä,  joten valmistan oman luumupitkoni mieluiten gluteenittomista jauhoista ja ilman hiivaa. Tämä leivinjauheella valmistettu vatsaystävällinen  ”pullataikina” on saanut inspiraation Fodmap-keittiöni -blogista ja  valmistuu nopeasti ilman kohotusta, lopputuloksen ollessa silti pehmeä ja herkullinen. Pulla on melko kevyt, sillä siinä on vain puolet tavallisen pullataikinan rasvamäärästä ja nesteenä toimii vesi.

luumupitko-2

Pikapullataikina (gluteeniton, hiivaton, vegaaninen)

4 dl haaleaa vettä

50 g margariinia

1/2 tl suolaa

1 tl kardemummaa

**************

3/4 dl kookossokeria tai muuta makeutusta maun mukaan

1 1/2 dl (80 g) maissitärkkelystä

3 dl (150g) gluteenittomia kaurajauhoja

1 1/2 dl (70 g) kookosjauhoja

15 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. fiberHusk tai Finax)

3 tl leivinjauhetta

Sulata margariini ja sekoita se yhdessä veden, suolan, kardemumman ja sokerin kanssa kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, psyllium-jauhe sekä leivinjauhe. Yhdistä kuivat aineet vesi-rasvaseokseen ja anna turvota noin 5 min. Taikinasta valmistat 16 kpl  pikkupullia tai kaksi pitkoa. Paista pikkupullia 225 asteessa noin 12 minuuttia.

pikkuleipuri-2
Pikkuleipuri halusi täyttää pullansa vadelmahillolla ja vadelmilla.

Helppo luumupitko 

1/2 annos pikapullataikinaa

1 dl luumuhilloa

1 tl kanelia

Koristeluun:

kananmunaa, maitoa

mantelilastuja

Kaulitse taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi, niin kuin valmistaisit korvapuusteja. Levitä levyn päälle luumuhilloa ja ripottele sen päälle kanelia. Kääri taikinalevy rullalle. Leikkaa rulla puoliksi pituussuunnassa, mutta jätä toisesta päästä kiinni n. 2 cm matkalta. Kääntele puolikkaat toistensa ympäri, jolloin lopputuloksena on pitko. Voitele halutessasi kananmunalla tai kasvimaidolla ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista pitkoa uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.

pitko-menossa-uuniin

luumupitko-3

tonttuja-liikkeella-2
Tonttuja liikkeellä..

Herkullista joulunodotusta..

screenshot-2016-11-09-09-44-46

Helpot hampunsiemen- crackerit (gluteeniton)

hampunsiemen-crackeri-pino

Tässä maukas ohje rouskuviin hampunsiemen-crackereihin. Crackerit sopivat gluteenittomaan ruokavalioon vaikka leivän sijasta nautittaviksi. Ne ovat myös helppo eväs ottaa mukaan laukkuun,  kun tiedät tarvitsevasi ravitsevaa lisäenergiaa päivääsi. Crackereista saat hyvälaatuista rasvaa, vitamiineja sekä proteiinia ruokavalioosi. Rouskis!

kuoritut-hampunsiemenet-taysjyvamaissijauho

Hampunsiemenet ovat superruokaa!

Hampunsiemen on hyvä proteiinin lähde, joka sisältää kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa. Hampunsiemen on myös hyvä välttämättömien rasvahappojen lähde. Siemenet sisältävät noin 80% monityydyttyneitä rasvahappoja ja sen omega-3 ja omega-6 -rasvahapot ovat keskenään hyvässä suhteessa. Hampunsiemeniä myyvät hyvinvarustetut päivittäistavarakaupat, luontaistuotekaupat sekä niitä löydät myös Punnitse ja säästä-liikkeistä ympäri maan.

fenkolinsiemenet
Fenkolinsiemenet morttelissa.
hampunsiemen-crackerit-kulhossa
Valmiit crackerit.

Hampunsiemen-crackerit

12 annosta á 110 kcal, 3,5g pro, 7,5g hh 7,5g rasvaa 2g kuitua

2 dl kuorittuja hampunsiemeniä (esim. Cocovi)

1/2 dl  (mustia) seesaminsiemeniä

2 dl täysjyvämaissijauhoja ( esim. Urtekram)

1/2 dl rypsi-tai oliiviöljyä

2 dl kiehuvaa vettä

ripaus suolaa

Pinnalle:

sormisuolaa

(hienonnettuja fenkolinsiemeniä)

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon öljy sekä kiehuva vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kumoa taikina pellille leivinpaperin päälle ja levitä se mahdollisimman ohueksi kaavinta apuna käyttäen. Voit myös käyttää apuna leivinpaperia, jolloin voit taputella taikina ohueksi käsin. Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa (ja hienonnetut fenkolinsiemenet). Paista uunissa 45-60 minuuttia, kunnes levy tuntuu rapealta ja sen pinta saanut kauniin värin. Pilko tai murra crackerit halutun kokoisiksi ja nauti ruoan kanssa tai eväänä.

Rouskuvaa päivää!

xxxLinda

hampunsiemen-crackerit