Jouluinen Härkislaatikko

harkislaatikko-etusivu

Helpota jouluvalmisteluja ja valmista jouluaaton laatikkoruoat pakastimeen etukäteen. Kaupoista löytyy valmiita juuressoseita, joista on helppo tuunata laatikkoruoat omaan ruokavalioon sopiviksi. Oma suosikkini on bataattilaatikko, jonka valmistan valmiista bataattisoseesta, kermasta ja korppujauhosta ja jonka maustan muskottipähkinällä ja inkiväärillä.

Tänä jouluna meidän joulupöytään pääsee myös Härkis. Härkis on varmasti jo kaikile tuttu suomalainen härkäpavuista valmistettu kasviproteiinivalmiste. Härkis taipuu moneen ruokaan ja varsinkin sellaisiin ruokiin, joihin yleensä laitettaisiin jauhelihaa.

Tämän vuoden joulupöytään kehittelin Härkiksestä, punakaalista ja punajuurista jouluisen Härkislaatikon. Punakaali ja punajuuri tuovat laatikkoon mukavasti suutuntumaa ja makeutta. Tämä laatikkoruoka sopii kaikkien joulupöytään, sillä se on gluteeniton ja vegaaninen. Ohjeesta tulee kaksi pienempää vuokaa (halk. 18cm) tai yksi isompi vuoallinen. Itse jaoin härkislaatikon kahteen eri vuokaan, joista toisen laitoin pakastimeen foliovuokaan ”raakana” odottamaan jouluaattoa. Jos laitat laatikon pakastimeen, lisää siihen ruokakerma vasta paistopäivänä, näin se säilyy paremmin.

harkislaatikko-2

Jouluinen Härkislaatikko

8 annosta á 230 kcal, 8 g pro, 16g hh, 10-20g rasvaa sekä 5 g kuitua

500 g punakaalia

3-4 kpl keitettyä punajuurta/etikkapunajuurta (noin 400g)

1  omena

2 dl kasvislientä

1 rkl punaviinietikkaa

2 tl + 2 tl öljyä

1 sipuli

1 pkt (250g) Härkistä

1/2 tl suolaa ja muutama rouhaisu mustapippuria

1/2 tl neilikkaa

4 dl (kaura)kermaa (15-20%)

Pinnalle:

(gluteenitonta) korppujauhoa

mantelilastuja

margariinia/voita

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Hienonna sipuli. Kuori ja raasta punajuuret ja omena karkeaksi raasteeksi. Jos käytät etikkapunajuuria jätä punaviinietikka pois ohjeesta. 

Kuumenna 2 tl öljyä paistinpannulla ja kuullota siinä sipuli. Lisää joukkoon Härkis ja mausta seos suolalla, mustapippurilla ja neilikalla, kypsennä hetki. Laita sivuun odottamaan. Kuumenna 2 tl öljyä suuressa kattilassa ja lisää joukkoon kaalisuikaleet. Kuullota kaalisuikaleita hetki ja lisää joukkoon kasvisliemi ja punaviinietikka. Hauduta suikaleita miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.

Sekoita kaalin joukkoon raastettu punajuuri ja omena. Kaada kaaliseos kahteen pieneeen tai yhteen isoon uunivuokaan ja lisää joukkoon Härkis-sipuliseos sekä kerma. Tasoita pinta ja ripottele halutessasi pinnalle (gluteenittomia) korppujauhoja tai mantelilasttuja sekä muutama nokare margariinia/voita.

Paista 175 asteisessa uunissa alatasossa n. 50 minuuttia. Nauti omana aterianaan tai osana jouluillallista.

 

screenshot-2016-11-09-09-44-46

Pikkujoulun Härkis-piirakka lehtitaikinasta (vegaani)

 

harkis-piirakka-2

Lapsuuteni joulun odotukseen kuuluivat olennaisena osana lehtitaikinaleivonnaiset. Oma suosikkini makeiden joulutorttujen ohella oli peltipiirakka jauhelihasta ja riisistä valmistettuna. Aikuisiällä kun en enää ole lihaa syönyt, niin lihapiirakan on usein korvannut soijarouhepiirakka.

Tänä jouluna hihkun innosta, kun kauppojen hyllylle on ilmestynyt härkäpavuista valmistettu Härkis! Vegetreenarin versio Jauheliha-peltipiirakasta valmistuu siis tänä vuonna helposti Härkiksestä ja kvinoasta ja maistuu varmasti kaikille! Gluteenittomaksi tämä herkku muuntuu käyttämällä gluteenitonta lehtitaikinaa (esim. Frian gluteeniton lehtitaikina tai Schär gluteeniton lehtitaikina)

Härkis-piirakka

8 annosta á n. 440 kcal, 12,5 g pro, 40g hh sekä 27g rasvaa

1 sipuli

1 pkt Härkistä (250g)

1 tl paprikajauhetta

1 tl (yrtti)suola

muutama rouhaisu mustapippuria

1 1/2 dl kvinoaa (keitettynä 4dl) voit käyttää myös saman määrän pyöreäjyväistä riisiä

1 dl (kaura)kermaa (

2 rkl pellavansiemenrouhetta + 6 rkl vettä  tai 2 kananmunaa

2 rkl sinappia

600 g lehtitaikinaa (esim. Myllynparas iso lehtitaikina)

Voiteluun 

kasvimaitoa/kananmunaa

Sulata lehtitaikina jääkaapissa paketin ohjeen mukaan. Keitä kvinoa kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, jäähdytä. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli paistinpannulla öljyssä. Lisää joukkoon Härkis ja mausteet ja sekoittele kunnes seos on tasaista. Sekoita lopuksi joukkoon jäähtynyt kvinoa.

Sekoita pellavansiemenrouheesta ja vedestä pellavansiemen”muna” ja anna tekeytyä 5 min. Lisää ”muna” muiden täyteaineiden joukkoon.

lehtitaikina-leikkaus

Kauli lehtitaikinaa hieman ohuemmaksi niin, että se on kooltaan n. 30x40cm. Leikkaa taikinaan viillot kuvan osoittamalla tavalla.

lehtitaikina-sinapin-levitys

Levitä täytteen pohjalle kerros sinappia.

piirakan-taittelu

piirakan-taittelu-2

Lusikoi täyte taikinan keskelle.Taita ensin päätypala täytteen päälle ja taittele sitten taikinasuikaleet täytteen päälle lomittain. Käännä lopuksi päätypala täytteen päälle ja viimeistele kahdella viimeisellä suikaleella.

piirakka-menossa-uuniin

Leikkaa ylijäämätaikinasta halutessasi pienillä piparimuoteilla tähtiä/sydämiä tms ja koristele niillä piirakan pinta. Voitele piirakan pinta maidolla tai kananmunalla. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin ruskea.

harkis-piirakka-tarjolla

harkis-piirakka-tarjoilu

 

Maistuvaa joulunodotusta kaikille!

screenshot-2016-11-09-09-44-46