Helppoa sormisyötävää juhliin

Tässä kaksi helposti valmistuvaa ja ravitsevaa vegaanista levitettä/dippiä vaikka vapun juhlapöytään. Hernelevite on ihanan raikas ja keväinen ja sopii vaikka kuohuviinin tai kivennäisveden kanssa tarjoiltavaksi. Tomaattinen tofusta valmistettu ”ricottajuusto” maistuu leivän ja pizzan päällä tai dippinä. Kaikille varmasti maistuu myös ihanan rouskuvat ja gluteenittomat riisikakkupizzat, jotka valmistuvat käden käänteessä- nam!

Raikas hernelevite  (vegaaninen)

8 annosta á 62,5 kcal, 2 g pro, 4g hh, 4 g rasvaa

200 g pakasteherneitä

150 g (vegaanista) tuorejuustoa (esim oatly på mackan)*

1 tl sitruunanmehua

1/2 tl kuivattua salviaa tai timjamia

hyppysellinen suolaa ja ripaus mustapippuria

Lisäksi:

1-2 ps ruiscrackereita

mikrosalaattia, ituja tai tuoreita yrttejä

Sulata herneet kuuman veden alla siivilässä. Laita herneet veden kanssa tehosekoittimeen ja sekoita tahnaksi. Lisää joukkoon tuorejuustovalmiste sekä mausteet ja sekoita edelleen. Anna levitteen maustua hetki kylmässä. Nostele ruiscrackreille ja koristele. Vinkki! Nopeammin saat valmista pursottamalla tahna pussin avulla kekseille. Voit myös tarjota hernelevitteen dippinä.

Riisikakkupizzat

8 kpl á 150 kcal, 10g pro, 10g hh, 7,5 g rasvaa

8 riisikakkua (mieluiten ohuita Friggs-merkkisiä)

Tomaatti-härkiskastike:

1/2 rkl öljyä

1 valkosipulinkynsi

1/2 sipuli

1 tl pizzamaustetta

suolaa, mustapippuria

200 g tomaattimurskaa

1/2 pkt (125g) härkistä

Päälle:

tomaatti-ricottajuustoa

Hienonna sipulit. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota siinä sipulit. Lisää joukkoon mausteet ja härkisvalmiste sekä tomaattimurska. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes neste on haihtunut. Lusikoi täytettä riisikakkujen päälle. Paista uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Levitä päälle tomaatti-ricottalevitettä ja koristele tuoreella basilikalla. Tarjoile mahdollisimman tuoreena, sillä riisikakku menettää rapeutensa helposti.

 

Tomaatti-”ricotta”levite (vegaaninen)

8 annosta á 80 kcal, 6g pro, 1,5g hh, 6 g rasvaa

50 g aurinkokuivattuja tomaatteja

270 g kiinteää maustamatonta tofua

2 tl sitruunanmehua

2 tl oliiviöljyä

1/2 hienonnettu valkosipulinkynsi

1/2 tl merisuolaa

mustapippuria

Aja tomaatit hienoksi tehosekoittimessa. Lisää joukkoon paloiteltu tofu ja muut aineet ja anna koneen käydä, kunnes seos muistuttaa ricottajuustoa. Käytä leivällä tai pizzan päällä tai dippikastikkeena. Tahna säilyy kylmässä pari kolme päivää.

Ostoslista:

1 ps pakasteherneitä

150 g (vegaanista) tuorejuustoa (esim oatly på mackan)*

 sitruunanmehua

kuivattua salviaa tai timjamia

1 ps ruiscrackereita

mikrosalaattia, ituja tai tuoreita yrttejä

8 riisikakkua (mieluiten ohuita Friggs-merkkisiä)

 rypsiöljyä+ oliiviöljyä

 valkosipulia

1 sipuli

 pizzamaustetta

200 g tomaattimurskaa

1/2 pkt härkistä

(juustoraastetta)

50 g aurinkokuivattuja tomaatteja

250 g kiinteää maustamatonta tofua

Herkullista Vappua! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liikkujan siemennäkkäri (gluteeniton)

Siemennäkkäriä ja hernehumusta 2.

Tässä maistuva ja terveellinen siemennäkkäri liikkujan arkeen! Siemennäkkäri on todella kuitupitoinen ja sisältää runsaasti siemenien pehmeitä rasvoja, todellinen terveysherkku! Siemennäkkärin ohjeita on netti tulvillaan ja halusin kehittää oman versioni liikkujalle, missä käytetään kananmunien tilalla kananmunan valkuaisjauhetta (esim MyProtein). Jos kaapistasi ei löydy kananmunanvalkuaisjauhetta, voit korvata sen 3 kokonaisella kananmunalla, jätä tällöin ohjeesta vesi pois. Itse tykkään syödä näkkäriä ihan paljaaltaan vaikka keiton kanssa. Tässä lisäksi sinulle hernehummuksen ohje, mikä sopii loistavasti siemennäkkärin seuraksi.

Liikkujan siemennäkkäri (noin 10 annosta)

30 g kananmunan valkuaisjauhetta

2 dl vettä

tai

3 kananmunaa

1 dl seesamin siemeniä

1 1/2 dl auringonkukan siemeniä

1/2 dl pellavansiemeniä/rouhetta

1 dl kaurahiutaleita

1 rkl kaurajauhoja/perunajauhoa

3/4 tl laadukasta suolaa

(1/2 tl kuivattuja yrttejä)

  • Sekoita kananmunan valkuaisjauhe kierrevatkaimella veteen.
  • Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita hyvin.
  • Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle mahdollisimman ohueksi kerrokseksi.
  • Paista uunissa keskitasolla 175 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes näkkäri on rapeaa.
  • Jäähdytä ja paloittele.
  • Tarjoa keiton kanssa lisukkeena tai vaikka välipalana hernehummuksella päällystettynä.

Vinkki! Kokeile maustaa näkkäri esimerkiksi oreganolla, niin saat ihanan pizzaan vivahtavan näkkileivän.

Hernehummus (noin 10 annosta)

2 dl kikherneitä

2 dl herneitä (pakaste)

1 rkl tahinia

2 rkl sitruunanmehua

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

3 rkl oliiviöljyä

suolaa

(vettä)

  • Kypsennä pakasteherneitä mikrossa 2 minuutin ajan.
  • Soseuta kikherneet ja pakasteherneet tehosekoittimessa.
  • Lisää joukkoon muut aineet ja anna koneen käydä vielä pari minuuttia.
  • Lisää tarvittaessa vettä, jos levite on liian paksua.
  • Säilytä kannellisessa astiassa. Levite säilyy kylmässä noin viikon.

Siemennäkkäriä ja hernehummusta

Rouskuvaa päivää!

xxxLinda