Paljastus: näin meidän perheessä oikeasti syödään

Myönnän, meillä lapset syövät viikottain eineksiä, pakasteita ja puolivalmisteita. Mutta eihän se niin pitäisi mennä, sillä minähän olen ruoka-alan ammattilainen, koulutukseltani kotitalousopettaja, ravintovalmentaja ja pian personal trainer! Miten tässä on näin päässyt käymään? Miksi se on niin vaikeaa viedä omia oppejaan ja tietouttaan omaan arkeen?

Meidän perheeseen kuuluu kaksi alle kouluikäistä lasta (3- ja 6-vuotta) minä vegeilijä ja mies joka noudattaa sekaruokavaliota. Jotenkin ruokailu on vaan lipsunut siihen, että meillä valmistetaan yleensä kaksi eri ruokaa, yksi vege ja yksi liharuoka. Toki poikkeuksiakin on, kuten erilaiset kasvissosekeitot, mitkä maistuvat koko perheelle, mutta pääsääntöisesti kahdella ruoalla mennään. Mieheni syö mielellään kasvisruokaa, kunhan se on täyttävää, mutta lapset eivät ole tofusta ja pavuista kovin innostuneita.

Lapseni ovat ruokailujen suhteen kuten yö ja päivä. Tyttäreni 3-vuotta on melko kaikkiruokainen ja ennakkoluuloton maistelemaan uusia makuja, kuten etanoita (!), äyriäisiä ja sushia. Olen tehnyt havainnon, että tyttäreni rakastaa kaikkea proteiinipitoista mm. kananmunaa kaikessa muodossa, raejuustoa, kalaa, kinkkua, makkaraa, juustoa jne. Poikamme taas on melko valikoiva ruokien suhteen. Hän puputtaisi mielellään kaikkea hiilihydraattipitoista ruokaa, kuten leipää, hapankorppua, hedelmiä ja tuoreita kasviksia joka aterialla, jos se sallittaisiin. Molempien lapsien ruokavalinnoissa on toki omat hyvät puolensa, mutta melkoisen haastava kombo sanoisin..Karrikoidusti voisi sanoa, että jos ravintolassa tilattaisiin lohiannos, niin poikani syö annoksen muusin ja salaatin ja tyttöni syö kalafileen. Mieheni on kaikkiruokainen, mutta hänen herkkävatsaisuutensa taas aiheuttaa päänvaivaa raaka-aineiden valinnassa. Yritä nyt tässä sitten valmistaa ruokaa, mikä miellyttää kaikkia!

Tyttäreni rakastaa etanoita!

Lasten ollessa vauvoja valmistin paljon ruokia heille itse ja yritin totuttaa heidän itsetehdyn kotiruoan ja etenkin kasvisruoan makuun. No eipäs tämä aina onnistunutkaan, sillä kun lapsi päättää olla syömättä jotain ruokaa, niin hänen päätään on melko vaikea kääntää. Enkä kyllä itse henkilökohtaisesti usko pakottamiskulttuuriin tässä asiassa. Näen, että pakottamisella voi olla enemmän huonoja kuin hyviä vaikutuksia lapsen ruokavalioon pitkällä tähtäimellä. Maistamaan kannustaminen on eri asia ja siihen uskon. Poikamme söi pienenä lähes mitä tahansa, mutta sitten 2-vuoden kynnyksellä päivähoitoon mentyään tapahtui jokin klikki ja hän kieltäytyi syömästä suurta osaa ruoka-aineista. Syytä tähän emme ole vieläkään löytäneet. Tyttären kohdalla tällaista havaintoa emme ole tehneet. Toki hänelläkin on inhokkiruoka-aineita, kuten sipuli, mutta pääsääntöisesti hän syö kaikkea.

Pizza on takuuvarmaa ruokaa, sitä meillä syödään suunnilleen kaksi kertaa kuukaudessa.

Lasten makumieltymykset ohjaavat ruokavaliosuunniteluamme liiankin vahvasti, myönnän sen. En vain oikein tiedä miten tätä asiaa lähtisi purkamaan. On niin kurjaa katsoa vierestä kun lapsi on nälkäinen, mutta yökkii ruokansa kanssa. Olemme testanneet välipalojen vähentämistä, jolloin nälän pitäisi kasvaa niin suureksi, että ruoka kuin ruoka maistuu, mutta tämä ei ole tepsinyt. Olemme myös ottaneet lapset välillä mukaan ruoanvalmistukseen, minkä pitäisi kuulemma kannustaa ruoka-aineiden kokeiluun, mutta ei ole tepsinyt tämäkään. Jos se paprika ei lapselle maistu, niin ei se maistu silloinkaan, vaikka sen olisi itse pilkkonut sinne ruokaan.

Fajitakset maistuvat koko perheelle erilaisilla täytteillä.

Voi hyvinkin olla, että huoleni tästä aiheesta on täysin turha ja että lapsistani kasvaa kaikkiruokaisia ja jopa ruokaan intohimoisesti suhtautuvia kulinaristeja. En voi silti olla harmittelematta poikamme kapeakatseisuutta ruokien suhteen. Huoli korostuu etenkin lomamatkoilla, kun ruokailemme ravintoloissa ja listalla ei tunnu löytyvän mitään hänelle kelpaavaa ruokaa..

Meidän perheen viikon ruokalista

Ma Porkkanasosekeittoa lapsille, äiti söi Härkis-makaronilaatikon jämät+ salaattia

Ti Tofuwokki / kanawokki

Ke Lihapullat/soijapihvit, perunasose & salaattia

To Pinaattikeittoa (pakaste) & riisipiirakoita, munavoita

Pe Fajitakset jauhelihalla/nyhtökauralla

La Lounas : Hernekeitto (säilyke) & pulla, Päivällinen: Uunikala& riisi (pojalle fajitas jämät)

Su Lounas: Uunikalan jämät, Päivällinen : Soijarouhecannellonit

Ravintolassa lasten kanssa. Minä valitsin kulhoruoan, lapsille lihapullia.

Näitä arkiruokailua helpottavia eineksiä meillä syödään

  1. Valmislihapullat (Kivikylä tai Ikea, itsetehdyt eivät kelpaa!!)
  2. Maksalaatikko
  3. Karjalanpiirakat
  4. Pinaattiletut

”Eines on vähittäiskaupassa myytävä valmis elintarvike, joka ei ole säilyke eikä pakaste. Se on teollisesti valmistettu elintarvike, joka on jatkokäsitelty. Jotkin einekset, kuten salaatit ja kolmioleivät, ovat valmiita syötäviksi sellaisinaan. Toiset taas ovat lämmitystä vaille valmiita ruokia.”

Onko teillä lukijoilla samanlaisia haasteita perheen ruokailun järjestämisessä? Syövätkö teillä kaikki samaa ruokaa? Miten suhtaudutte nirsoon lapseen? Onko einesten syönti teidän mielestänne ok?

Stressitön perheloma-onko sellaista?

altaalla

Matkustimme perheen kesken tällä viikolla Turkkiin ja mieleeni tuli ajatus kirjoittaa vinkkejä stressittömämpään (alle kouluikäisten lasten) lapsiperheen lomaan.  Jokainen perhe valitsee tietysti itse oman lomakohteensa ja tämä postaus on kirjoitettu vain omakohtaisiin kokemuksiin perustuen. Meillä on siis 3- ja 6-vuotiaat lapset ja muutama reissu takanapäin.

Esikoisen kanssa olimme melko reippaita, sillä tuolloin matkamme ulottuivat jopa toiselle mantereelle. Kävimme Lontoossa pojan ollessa puolivuotias, New Yorkissa puoli vuotta myöhemmin 1- vuotiaan poikamme kanssa. Thaimaa uuvuttavine välilaskullisine lentoineen koettiin 2,5-vuotiaan kiharapään kanssa. Kaukomatkoista ei jäänyt mitenkään kovin kultaiset muistot, tuskanhiki kohoaa edelleen otsalle kun muistelen 20 tunnin kotimatkaa Thaimaasta kotiin. Yliväsynyt poikamme itki lähes taukoamatta lentokoneessa, kun ei osannut nukahtaa..New Yorkin reissun pelasti etukäteen varaamamme lastenhoitaja, joka hoiti poikaamme kolmena iltana, niin pääsimme kahdestaan musikaaliin sekä syömään ravintolaan. Ilman lastenhoitajaa New Yorkin iltaelämä olisi jäänyt täysin näkemättä, mikä olisi ollut sääli.

Kahden lapsen kanssa tehdyt reissut ovat suuntautuneet pääasiassa Välimerelle ja maksimissaan 6 tunnin lentomatkan päähän. Kanarian saaret ovat tulleet tutuiksi, lisäksi on köllötelty pariin otteeseen Rhodoksella. Viimeisimpänä kohteena oli Turkin Alanya.

Kaupunkilomia olemme tehneet kerran Pärnuhun sekä Salzburgiin. Kaupunkilomilla olemme suosineet huoneiston vuokraamista airbnb:n kautta. Huoneistoissa on lapsilla on ollut tilaa leikkiä ja olemme saaneet hoidettua myös ruokailut asunnossa stressittömästi.

IMG_3427

Muutaman reissun kokeneena haluan jakaa vinkkini lapsiperheen onnistuneeseen lomaan:

1. KOHDE

Valitse kohde lasten ehdoilla. Jos lapset eivät ole tyytyväisiä, eivät aikuisetkaan ole. Matkustakaa te kaksi sinne New Yorkiin sitten, kun lapsille järjestyy hoitopaikka (tai on hoitaja mukana) – saatte kaupungista varmasti paljon enemmän irti! Trust me, been there done that! Harkitsisin vakavasti yli 6 tunnin lentomatkustamista, ellei kyseessä ole yölento.

rannalla turkissa

2. MAJOITUS

Jos lapsia on kaksi tai useampi, varatkaa hotellista kahden huoneen huoneisto/huone, niin saatte puolison kanssa jatkaa illanviettoa rauhassa. Myös patiolla/parvekkeella on mukava nauttia viilenevästä illasta lasten tuhistessa vällyjen alla. Hyvä ratkaisu kaupunkilomille on huoneiston varaaminen esim airbnb:n kautta. Isommille lomaseurueille vuokratalo on myös loistava ratkaisu.

pikkukaveri kiviä heittämässä

3. RUOKA

Hotellimajoituksessa suosittelen varaamaan allinclusiven tai vähintään puolihoidon. Ainakin meidän perheellä ravintolassakäynnit ovat osoittautuneet hermoja raastaviksi kokemuksiksi ja rahan haaskaukseksi. Ruoan tilaaminen ja odottelu vie kauan aikaa. Huoneisto/talomajoituksessa itsevalmistetut ruoat on helppo ajoittaa lasten aikatauluun, ettekä ole sidottu ravintoloiden aukioloaikoihin tai ruokailuaikoihin. Toki tämä vaatii aikuisilta viitseliäisyyttä ruoanvalmistukseen, mutta on edullista sekä kaikki saavat sitä mitä haluavat. Tuttavaperhe on myös kertonut, että oman kokin palkkaaminen vuokrataloon ollut toimiva ratkaisu, kun seurueessa on ollut useampi perhe- tällöin kustannuksetkaan eivät nouse pilviin. Kannattaa harkita myös take away annoksia ravintoloista.

4.  AIKATAULUTUS

Älä tee suuria suunnitelmia tai aikatauluja lomalle. Lapsille täydellinen loma tarkoittaa usein polskimista hotellin uima-altaassa, tarpeeksi jäätelöä sekä kulttuurielämykseksi riittää hotellin iltashow, turha niitä on sieltä väkisin (ainakaan päivittäin) mihinkään bussiretkille raahata. Lisäksi monissa hotelleissa on tarjolla aktiviteetteja niin lapsille kuin aikuisille, joten hotellialueelta poistuminen ei ole välttämätöntä.

rannalla club dem

5. LOMALLA ON ERI SÄÄNNÖT

Jätä kaikki periaatteet kotiin loman ajaksi. Lomalla kaikki on sallittua (hyvän maun rajoissa tietenkin) On ihan turha yrittää pitää kiinni nukkumaanmenoajoista, karkkipäivistä, ruutuajoista tms. Kannattaa vain joustaa ja nauttia lomasta! Kyllä ne lapset siitä saa taas ruotuun, kun arki koittaa. Jätskiä lounaaksi, ipadit mukaan illalliselle, mehua juomaksi, nukkumaan iltashown jälkeen klo 22 jne..

äiti ja tyttö joogaa

6. SURVIVAL-KIT

Pakkaa käsilaukkuun ainakin nämä: naposteltavaa (kenelläkään ei ole kivaa jos äidin tai lasten verensokeri laskee liian alas!) puuhakirja, kyniä, luettavaa, iso huivi minkä saa tarvittaessa valosuojaksi nukkujalle, puhallettava niskatyyny, korvatulpat, silmälaput, kosteuspyyhkeitä, käsidesiä, IPAD!!!

7. OMA AIKA

Ota omaa aikaa päivittäin, jos mahdollista. Käy yksin lenkillä, hieronnassa, lue kirjaa, joogaa tai tee sitä mistä pidät. Pienen tauon jälkeen jaksaa taas kummasti selvittää lasten riitatilanteita, vääntää aurinkorasvan levittämisestä tms.

chilling

8. LASTENHOITOPALVELU

Ota selvää onko kohteessa mahdollisuus maksulliseen lastenhoitopalveluun. Joissain hotelleissa on esimerkiksi järjestettyä ohjelmaa lapsille, joihin lapset voi jättää hoitoon ns. bamse-kerho. Hyvä ratkaisu on kysyä hotellista tai lomahuoneiston omistajalta luotettavan lastenhoitajan yhteystietoja.

Mitä ajatuksia vinkkini herättivät? Oletko samaa/eri mieltä?

xxxLinda