Savuiset mantelipatukat (vegaani, gluteeniton)

suolaiset-pahkinapatukat

Sain käsiini muutama viikko sitten suolaisia pähkinäpatukoita (Kindbar) ja hurmaannuin aivan täysin. Mahtavaa, että välipalapatukoita on kehitelty myös suolaisesta mausta pitäville! Noita patukoita on kuitenkin hankala löytää kaupoista ja ne ovat melko kalliita, joten kehittelin näistä insipiroituneena ohjeen itsetehtyihin makeansuolaisiin patukoihin. Nämä patukat valmistuvat helposti ja onnistuvat keneltä tahansa!

Nämä rouskuvat ja enrgisoivat välipalapatukat sopivat hyvin vaikka evääksi pitkille hiihtolenkeille, vaellukselle tai vaikka antamaan puhtia työpäivää. Maistuisiko Sinulle Savuiset mantelipatukat evääksi? Katso myös aiemmat postaukseni mukaanotettavista välipaloista Välipalapatukat banaanista sekä Helpot välipalaruudut.

suolaiset-pahkinapatukat-2

Savuiset mantelipatukat (vegaani, gluteeniton)

10 kpl á 220 kcal, 8g pro, 10g hh, 15g rasvaa sekä 4g kuitua

3 dl savumanteleita (maustamattomat tai suolatut sopivat myös)

1 dl kurpitsansiemeniä

1/2 dl seesaminsiemeniä

2 rkl chiasiemeniä

1 tl savupaprikajauhetta tai savuista bbq-maustetta

1/2 tl valkosipulijauhetta

1/4-1/2 tl suolaa (riippuen käytätkö suolaisia manteleita)

3/4 dl hunajaa/siirappia

 

raaka-aineet-patukoihinLaita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Rouhi manteleita hieman pienemmiksi paloiksi. Sekoita mantelit, siemenet ja mausteet huolellisesti keskenään. Kuumenna hunaja/siirappia 20 sekuntia mikrossa, jotta se muuttuu juoksevaksi. Sekoita se sitten muiden aineiden joukkoon. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20x30cm). Taputtele massa tasaiseksi lastan avulla tai öljytyin käsin. Paista seosta uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin paahteisen värin. Anna levyn jäähtyä hieman ja leikkaa se sitten 10 osaan. Anna patukoiden kovettua ja pakkaa kannelliseen astiaan tai yksitellen esimerkiksi leivinpaperin sisään.

suolaiset-pahkinapatukat-4

savuiset-pahkinapatukat

Ravitsevaa päivää!

screenshot-2016-11-09-09-44-46

DIY (itsetehty) mantelivoi ja cashewvoi

 

mantelivoi ja cashewvoi

Halusin tehdä itse manteli- ja cashewvoita, sillä niitä on vaikea löytää kaupoista ja halusin vaihtelua maapähkinävoihin. Hyvää voita olen itse saanut tehtyä ainakin maapähkinöistä, manteleista ja cashewpähkinöistä. Pähkinävoin valmistus on helppoa. Voin valmistukseen tarvitset tehokkaan kodinkoneen, pähkinöitä ja halutessasi voit lisätä joukkoon hieman laadukasta suolaa (itse käytän vuorisuolaa). Kokeilemalla selviää onko koneesi tarpeeksi tehokas voin valmistukseen, jos moottori ylikuumenee ja alkaa käryämään sammuta kone ja mieti kannattaako valmistusta jatkaa..

 

mantelivoi valmistumassa

Pähkinävoin valmistus:

  • Paahda pähkinöitä uunissa tai paistinpannulla, varo polttamasta niitä! Paahtaminen tuo pähkinävoihin paahteisen maun, mutta voit valmistaa myös raakaversion paahtamattomista pähkinöistä.
  • Jauha pähkinöitä leikkurissa niin kauan, että rakenne muuttuu voimaiseksi, tämä kestää noin 5 min. Lisää joukkoon halutessasi ripaus suolaa ja nauti vaikka leivän päällä. Säilytä kannellisessa lasipurkissa.