Helpot 4 raaka-aineen välipalaruudut (vegaani)

 

valipalaruudutNämä itsetehdyt  välipalapalaruudut valmistuvat helposti vain neljästä raaka-aineesta. Hintaa yhdelle annokselle tulee noin 50snt, kun taas kaupassa vastaavat tuotteet maksavat noin 2-3€/kpl. Itsetehden saat lisäksi juuri sen makuisia patukoita kun haluat ja tiedät mitä syöt. Valmista kerralla iso satsi patukoita, niin niitä riittää pitkäksi aikaa!

Reseptin työläin mutta samalla hauskin vaihe on valmistaa pop-amarantit. Popatut amarantit tuovat patukoihin ihanaa rouskuvaa suuntuntumaa ja yhdessä maapähkinävoin kanssa ne muodostavat suorastaan taivaallisen makuparin! Kiireinen voi korvata popatut amarantit esimerkiksi valmiilla pop-amaranteilla, joita myy mm.Ruohonjuuri. Tällöin patukoiden hintalappu tosin hieman kasvaa. Kokeile myös täysjyväriisimuroja tai hirssimuroja amaranttien tilalla!

amarantti

Mitä amarantti on?

Amarantti on erittäin mineraalirikas ja hyvin sulava siemenkasvi ja sen alkuperämaa on Etelä-Amerikka. Amaranttia myyvät luontaistuotekaupat kuten Ruohonjuuri, Life sekä Punnitse ja säästä. Sitä voi löytää mysö hyvinvarustetuista päivittäistavarakaupoista.

Amaranttia voi käyttää riisin tapaan puuroihin ja pataruokiin sekä lisäkkeenä. Amarantin maku on pähkinäinen ja melko mieto. Popattuna amarantti sopii esimerkiksi myslin joukkoon tai leivontaan. Amarantissa on paljon rautaa, proteiinia ja kalsiumia. Se sisältää myös korkean määrän lysiiniä, metioniiniä ja kysteiiniä. Amarantti sopii gluteenittomaan ruokavalioon.

Helpot 4 raaka-aineen välipalaruudut (vegaani)

8 kpl á 205 kcal, 10g pro, 13g hh, 12,5 g rasvaa ja 2 g kuitua

3 dl popattua amaranttia (tarvitset noin 1dl kuorittuja amarantin siemeniä)

2 rkl vaahterasiirappia/hunajaa

2 dl maapähkinävoita tai vastaavaa

3 rkl vaniljanmakuista proteiinijauhetta (esim. riisiproteiini)

 

Valmista ensin pop-amarantti. Kuumenna kuiva paistinpannu kuumaksi ja laske tehoa hieman. Laita pari teelusikallista amarantinsiemeniä pannulle. Pannu on sopivan kuuma, jos amarantit poksahtavat 2 sekunnin kuluttua pannulle laittamisesta. Jos amarantit palavat, on pannu liian viileä tai liian kuuma. Huom! Malta laittaa tarpeeksi vähän siemeniä kerrallaan poksahtelemaan, tyhjennä pannu ja toista tämä työvaihe niin monta kertaa, kunnes olet saanut noin 3 dl pop-amaranttia.

Sekoita kulhossa vaahterasiirappi, maapähkinävoi sekä proteiinijauhe keskenään. Lisää lopuksi joukkoon pop-amarantti ja sekoita. Taputtele seos leivinpaperilla vuorattuun 20×30 cm kokoiseen vuokaan. Anna kovettua pakastimessa noin tunnin ajan. Leikkaa sitten levy 8 osaan ja  nauti ravitsevana välipalana. Säilytä ruudut jääkaapissa ja nauti viikon sisällä valmistuksesta. Vinkki! Voit myös pakastaa patukat, jolloin ne säilyvät kauemmin. 

valipalaruudut-amarantista

Energistä päivää!

screenshot-2016-11-09-09-44-46

 

 

Itse tehdyt raakapatukat (VG)

Itselläni työpäivät venyvät välillä 12 tuntisiksi ja laukussa pitää tällöin olla jotain ravitsevaa, helposti syötävää ja hyvin säilyvää ruokaa. Tykkään Bare Barin raakapatukoista, mutta hintaa tulee per patukka 1,50€, mitä en haluaisi joka päivä maksaa. Päätin tänään tehdä kerralla ison satsin raakapatukoita, joita riittää parin viikon eväiksi. Olen käyttänyt patukoissa laadukkaita raaka-aineita ja silti hintaa per patukka tuli vain noin 50 snt/kpl. Patukat ovat gluteenittomia ja maidottomia sekä soveltuvat vegaanin ruokavalioon.

Tsekkaa myös aiemmin jakamani herkullisten ja helppojen banaanipatukoiden ohje. Tämän päiväisessä raakapatukoiden ohjeessa on paljon mahdollisuuksia variointiin, riippuen makumieltymyksistä ja saatavilla olevista raaka-aineista. Perusohje sisältää vain 3 raaka-ainetta ja joukkoon lisättävien raaka-aineiden määrä onkin sitten loputon, riippuen siitä mistä pidät ja mitä ominaisuuksia patukallesi haluat.

Täyttävät patukat saat, kun lisäät joukkoon jotain kasviproteiinijauhetta. Piristäväksi patukka muokkautuu, jos lisäät joukkoon hieman Spirulinaa tai Maca-jauhetta. Kaikki tarvittavat raaka-aineet löydät kätevästi esimerkiksi Ruohonjuuren nettikaupasta tai Ruohonjuuri-myymälöistä ympäri Suomen.

Itse tehdyt raakapatukat, perusohje (10 kpl) 

2 dl (noin 100g) valitsemiasi pähkinöita

6 medjool- taatelia tai 100g tavallisia kuivattuja taateleita)

50 g muita kuivattuja hedelmiä, kuten aprikooseja, luumuja jne.

Lisäksi voit lisätä joukkoon jotain seuraavista makua antamaan/ ravinnepitoisuutta nostamaan: 

  • 1/2 dl kaakaojauhetta
  • 1/2 dl kookoshiutaleita
  • 35 g kasviproteiinijauhetta
  • 2 rkl chian- hampun tai seesamin siemeniä
  • 2 rkl kaakaonibsejä
  • 1 tl spirulinaa tai muuta vihreää jauhetta
  • 1 tl sitruunan/limen/appelsiinin kuorta
  • 1/2 tl mausteita kuten kardemummaa, kanelia, inkivääriä

Jauha kaikki aineet tehosekoittimessa, kunnes seos alkaa tarttumaan reunoihin. Taputtele massa suorakulmaiseen vuokaan ja laita pakastimeen vähintään yhdeksi tunniksi. Leikkaa kohmettunut massa 10 osaan ja pakkaa eväspatukoiksi. Patukat säilyvät parhaiten viileässä, mutta voit huoletta ottaa ne laukkuun mukaan aamulla ja syödä, kun nälkä yllättää. 

Ravintosisältö per patukka 130 kcal, 6g proteiinia, 12 g hiilihydraateja sekä 8 g rasvaa.

Energisoivat sitruuna-seesami raakapatukat (10 kpl) 

50 g cashewpähkinöitä

50 g pecanpähkinöitä

6 medjool-taatelia kivet poistettuna

4 kuivattua aprikoosia

4 kuivattua luumua

35 g maustamatonta riisiproteiinijauhetta

1 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl kaakaonibsejä

1 tl sitruunankuorta

2 tl spirulinaa

 

Toimi kuten edellä.

energiapatukoiden raaka-aineet
raakapatukoiden raaka-aineet

Maistuvaa päivää!

xxxLinda