Onko soijan syöminen vaarallista?

Monia ihmisiä mietityttää soijan turvallisuus elintarvikkeena. Onko soijan syöminen haitallista hormonitoiminnalle? Entä mitä geenimuuntelu aiheuttaa soijalle? Avaan näitä väitteitä hieman tässä tekstissä.

Edamame

Mistä väitteet soijan vaarallisuudelle kumpuavat?

Soijaan liitetään usein väitteitä, että se vaikuttaa haitallisesti ihmisen hormonitoimintaan. Hormoniväitteet juontavat juurensa soijapavun sisältämistä isoflavoneista. Isoflavonit voivat sitoutua elimistön estrogeenireseptoreihin, minkä takia niitä kutsutaan myös kasvi- eli fytoestrogeeneiksi. Soijan vaikutuksista estrogeenin tasoon on ristiriitaisia väitteitä. Aasiassa, jossa soijaa käytetään paljon, on todettu olevan vähemmän rintasyöpäpotilaita, ja yhtenä ehkäisevänä tekijänä on pidetty soijaa. Jotkut tutkimukset  väittävät, että soija voisi ehkäistä naisten vaihdevuosioireita, osteoporoosia, sekä eturauhassyöpää. Toisaalta soijan isoflavonit on yhdistetty myös kilpirauhasen heikentyneeseen toimintaan.

Tutkumustulokset puoltavat soijan turvallisuutta elintarvikkeena

Koska tutkimustulokset soijan vaikutuksista ovat maailmanlaajuisella tasolla vähäisiä, ei niistä voida vetää länsimaalaisia koskevia johtopäätöksiä. Soijan mahdollisten estrogeeniyhteyksien ei myöskään ole osoitettu vaikuttavan mieshormonien tuotantoon. Joten on aivan turvallista syödä soijaa ja siitä valmistettuja tuotteita, kuten tofua! Itse kannatan ruoka-aineiden vaihtelevaa käyttöä niin kasviproteiinien osalta kuin muutenkin. Mitään ruoka-ainetta ei kannata suosia muiden kustannuksella, vaan syödä mahdollisimman monipuolisesti oman ruokavalion sallimissa rajoissa.

Suurin osa ravitsemustieteilijöistä pitää puhtaan soijan käyttöä täysin turvallisena ja terveellisenä osana monipuolista ruokavaliota. Esimerkiksi Jalotofun tuotteille on myönnetty suomalainen Sydänmerkki. Sydänmerkki kertoo, että tuote on omassa tuoteryhmässään parempi valinta sydämen terveyden kannalta.

jalotofu-pehmea

Mitä tarkoittaa GMO?

Geenimanipulaatio tai geenimuuntelu tarkoittaa geeninpätkän keinotekoista rakentamista laboratorio-olosuhteissa. Siirtogeeniin laitetaan pätkä bakteerin DNA:ta, viruksen DNA:ta ja kasvin DNA:ta. Geenimuuntelulla pyritään parantamaan tuotteen ominaisuuksia.  Satokasveissa, kuten esimerkiksi maississa tai soijassa, tavoitteena on usein parantaa niiden sietokykyä säätilanvaihteluita tai tuholaisia vastaan. Toinen tavoite voi olla maksimoida määrää ja siten tuottoa, eli kasvattaa satoa. Koska geenimuuntelu on verrattain uusi prosessi, sen vaikutuksista ihmiskehoon ei voida olla varmoja.

Mistä tunnistan terveellisen soijan?

Markkinoilla on myynnissä sekä geenimanipuloitua että manipuloimatonta soijaa. Luomusoijapavuista valmistetut soijatuotteet ovat aina geenimanipuloimattomia, sillä luomutuotannossa geenimanipulaatio ei ole sallittua. Suosi siis luomutuotteita! Esimerkiksi suomalainen Jalotofu tuottaa soijasta luomutofua.  Muista, että jos ostat ulkomaista tofua, niin kannattaa tarkistaa onko se luomua tai siinä on maininta gmo-free tai vastaava merkintä.

Geenimanipuloimattoman soijan tunnistaa merkinnästä siis GMO vapaa tai GMO free. Luomulaatuisissa soijatuotteissa geenimanipulaatio ei ole sallittua, eli pelkkä luomumerkintäkin riittää.

Summasummarum

  • Valitse ostoskoriisi GMO-vapaita tuotteita.
  • Suosi luomua.
  • Käytä vaihdellen eri kasviproteiinin lähteitä, kuten soijaa, tofua, papuja, hamppua, herneitä, nyhtökauraa, härkistä, quornia jne.

Vegan-protein-foods

Maistuvaa päivää!

screenshot-2016-11-09-09-44-46

EDIT: Lähteenä käytetty:

Kannattaisiko miesten vältellä soijaa?

http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/soijan-terveysvaikutukset

http://www.tiede.fi/keskustelu/56300/ketju/soijan_hyodyt_ja_haitat

http://kemikaalicocktail.blogspot.fi/2009/04/ristiriitainen-soija.html

 

 

 

Helpot vadelma-mustikkaruudut

 

valmiit ruudut 2.

Moi!

Tässä ihana ja jälleen kerran todella helppo ohje arkeen. Nämä vadelma-mustikkaruudut ovat gluteenittomia ja sopivat vegaaniseen ruokavalioon. Olen käyttänyt näissä marjaisissa ruuduissa kvinoahiutaleita, soijahiutaleita ja kaurahiutaleita, mutta voit toki käyttää ainoastaan 200g kaurahiutaleita. Kvinoahiutaleita löytää hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista ja esimerkiksi Foodin kvinoahiutaleet löydät Ruohonjuuresta. Kvinoahiutaleista voi valmistaa vaikka puuroa tai käyttää niitä leivonnassa. Ne maistuvat hyvälle ja tuovat ruokiin lisää ravinteita kuten aminohappoja oikeassa suhteessa, paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia.Tämän ohjeen olen muokannut Deliciouslyella- blogista löytämästäni Blueberry porridge squares-ohjeesta. Voit syödä ruudut sellaisenaan tai lisätä ateriaan proteiinia sipaisemalla päälle maistuvaa jogurttilevitettä.

Helpot vadelma-mustikkaruudut (8 annosta á 183 kcal, 6,5 g proteiinia, 30 g hh, 5 g rasvaa ja 3 g kuitua)

2 dl kvinoahiutaleita

3 dl soijahiutaleita (esim. soyappetit soijahiutale)

4 dl kaurahiutaleita

1 tl vanilja-aromia

225 ml (kaura)maitoa

ripaus suolaa

200 g pakastevadelmia

100 g vaahterasiirappia/ hunajaa

pinnalle:

1/2 dl mustikoita ja 1/2 dl manteleita

 

Laita kaikki ainekset mustikoita ja manteleita lukuunottamatta blenderiin ja anna käydä kunnes seos on tasaista. Levitä taikina uunivuokaan, ripottele pinnalle mustikoita ja manteleita ja paista 190 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes paistos on jähmettynyt myös keskeltä. Tarjoile osana aamupalaa tai välipalana.

taikina menossa uuniin
taikina menossa uuniin. raw rasberry-blueberry squares
hiutaleet
kaurahiutaleet, kvinoahiutaleet sekä soijahiutaleet oatmeal, quinoaflakes and soyflakes
taikina blenderissä
taikina blenderissä dough in the blender

Jogurttilevite

(koko annos 134 kcal, 21g pro, 6 g hh ja 3g rasvaa

100g luonnonjogurttia

2 rkl (20 g) vaniljan makuista kaseiiniproteiinia vanilla casein protein (esim Fast cook, bake and cake)

Sekoita kaseiinijauhe jogurtin joukkoon ja levitä vadelma-mustikkaruutujen päälle. Tarjoile osana aamupalaa tai välipalana.

valmiit ruudut
Valmiit ruudut