Kerrosvanukas sekahedelmistä, tattarista ja kookoksesta (sokeriton, vegaani)

 

jouluinen-kerrosvanukas-1Sekahedelmäkiisseli kuului lapsuuteni joulupöytään, jossa se tarjoiltiin kermavaahdon kera. Nyt valmistan sen hieman terveellisemmin ilman valkoista sokeria ja maitotuotteita. Kuivahedelmät ovat luonnostaan sen verran makeita, että ainakaan minä en kaipaa makeutusta kiisseliin, voit toki lisätä hieman vaahterasiirappia makeutta tuomaan. Tykkään itse lisätä sitruunanmehua raikastamaan kiisselin makua, sen voi toki jättää poiskin.

Jouluinen kerrosvanukas valmistuu lusikoimalla kulhoihin sekahedelmäkiisseliä sekä kookosmaidosta, chiasiemenistä ja tattarista valmistettua vanukasta. Tattarin voit halutessasi korvata esimerkiksi keitetyllä riisillä tai ohrasuurimoilla. Tässä Sinulle hyvää tekevä jälkiruoka esim. pikkujouluun tai makeaksi päätökseksi jouluaaton juhlapöytään.

jouluinen-kerrosvanukas-3

Kerrosvanukas sekahedelmistä, tattarista ja kookoksesta                                                                           6 annosta á 280 kcal, 4g pro, 36g hh, 14g rasvaa ja 5g kuitua

Sekahedelmäkiisseli ilman sokeria

250 g kuivattuja sekahedelmiä

8 dl vettä

1 kanelitanko

Suurus:

2 dl vettä

2 1/2 rkl perunajauhoa

Lisäksi:

1 rkl sitruunanmehua

(1 rkl vaahterasiirappia)

Pilko kuivahedelmiä saksilla hieman pienemmiksi paloiksi ja laita kattilaan yhdessä veden ja kanelitangon kanssa. Keitä hedelmiä miedolla lämmöllä kunnes ne pehmenevät. Sekoita vedestä ja perunajauhosta suurus ja kaada se ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Kuumenna seosta sekoittaen ja Anna seoksen kiehahtaa ja siirrä se sitten pois kuumalta levyltä. Lisää joukkoon sitruunan mehu sekä halutessasi hieman vaahterasiirappia. Huomaathan, että kiisseli maistuu makeammalta jäähtyneenä.

Kookos-tattarivanukas

1 tlk (400g) kookosmaitoa

3 rkl chiasiemeniä

1/2 vaniljatanko

1/2 sitruunanmehu ja kuori

1 rkl vaahterasiirappia  (tai maun mukaan)

3/4  dl tattarisuurimoita

4 dl vettä

Laita kookosmaito jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi. Kaavi vaniljatangosta siemenet talteen. Sekoita jähmettynyt kookosmaito, chiasiemenet, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste, vanilja sekä vaahterasiirappi keskenään tehosekoittimessa. Anna seoksen tekeytyä puoli tuntia kylmässä. Kypsennä tattari paketin ohjeen mukaan (noin 20 minuuttia) ja jäähdytä. Sekoita kookosvanukas ja tattari keskenään. Kokoa jälkiruoka lusikoimalla vanukasta ja sekahedelmäkiisseliä kulhoihin kahteen kerrokseen. Koristele halutessasi kookoslastuilla ja tarjoile makeana päätöksenä pikkujouluissa tai joulupöydässä.

jouluinen-kerrosvanukas

Maistuvaa joulunodotusta!

screenshot-2016-11-09-09-44-46

 

Täyteläinen hasselpähkinälevite (sokeriton, vegaani)

hasselpahkinalevite-2

Sokerista irtautuminen jatkuu täällä ja kehittelin itselleni ja teille muille sokerittomuudesta kiinnostuineille suklaisen hasselpähkinälevitteen helpottamaan joulunodotusta. Itselleni juuri suklaa on lakritsin ja salmiakin ohella lukeutunut aikuisiän lempiherkkuihin. Näin joulun aikaan, kun suklaata on tarjolla joka paikassa ja kun kaupat ovat väärällään erilaisia konvehteja ja muita suklaisia herkkuja, niin niihin olisi todella helppo sortua..

Tässä ihanan täyteläinen ja helppotekoinen levite hasselpähkinän ystäville. Levite vie makeannälän ilman valkoista sokeria, maitoa tai gluteenia. Se maistuu ihanalta vaikka sellaisenaan suuhun lusikoituna tai voit levittää sitä riisikakkujen, keksien tai  lettujen päälle. Miksi et kokeilisi sitä myös puuron tai smoothiebowlin päällä, vain taivas on rajana!

hasselpahkinalevite-3

Täyteläinen hasselpähkinälevite (sokeriton, vegaani)

Koko annos n. 300g, 10 annosta á 30 g : 176 kcal, 4g pro, 8 g hh sekä 13g rasvaa. 

200g hasselpähkinöitä

1 dl (raaka) kaakaojauhetta

3/4 dl vaahterasiirappia

1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna

1 tl vanilja-aromia

2-4 rkl mantelimaitoa

 

hasselpahkinatPaahda hasselpähkinöitä uunipellillä 200 asteessa 5-8 minuuttia. Varo polttamasta pähkinöitä! Anna pähkinöiden jäähtyä ja puristele niistä kuoret pois niin hyvin kuin mahdollista, ei haittaa vaikka kuoria jäisi vähän jäljelle. Laita pähkinät tehosekoittimeen ja anna koneen käydä kunnes niistä muodostuu pähkinätahnaa. Lisää joukkoon kaakaojauhe, siirappi, kookosöljy sekä vanilja-aromi ja anna koneen käydä edelleen. Lisää lopuksi joukkoon mantelimaitoa makusi mukaan, kunnes levite on mielestäsi sopivan paksuista. Voit tehdä samalla ohjeella hasselpähkinädippiä käyttämällä enemmän maitoa. Levite säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.

hasselpahkinalevite-tarjoiluehdotus1

Levitteen sileys riippuu käyttämäsi laitteen ominaisuuksista.  Itselläni on Braunin monitoimikone ja se jätti levitteen hieman paakkuiseksi ja lopputulos muistutti maapähkinälevitettä. Maku on kuitenkin ihana ja koostumusta voi yrittää tehdä sileämmäksi jauhamalla levitettä kauemmin koneessa.

Herkullista päivää!

screenshot-2016-11-09-09-44-46