Vegaanihaaste: Bataatti-peruna-tofuvuoka

 

IMG_1888Moikka! 3.  päivä vegaanihaastetta meneillään, vähän nälkä kurnii,  mutta hyvin menee muuten! Mulle on ollut yllätys miten paljon saa/pitää syödä, kun ei käytä maitoa tai kanamunaa ruokavaliossa. Eilen kannoin juuri kolme kassillista ruokaa kotiin, lähinnä hedelmiä,  vihanneksia ja leipää sekä lisäksi jotain kasvimaitotuotteita.

Eilen söimme mieheni kanssa päivälliseksi tofulla täytettyjä ruisleipiä, sekä hummusta ja kasviksia. Iltapalaksi leivoin omena-kaurapaistosta ja tein itse vegaanin vaniljakastiketta kauramaidosta. Olipa herkkua!

Tänään lounaalla söimme eilen illalla valmistamaani bataatti-peruna-tofuvuokaa. Mummin oppien mukaan uunia kannattaa hyödyntää kerralla useampaan ruokaan, kun se on kerran lämmitetty (: Bataateista, perunasta ja savu-mantelitofusta valmistuu pienellä vaivalla herkullinen ruoka, mikä on myös helppo ottaa evääksi töihin. Tee kerralla vaikka kaksinkertainen annos, mistä riittää useampaan ateriaan.

Bataatti-peruna-savutofuvuoka (2-3 annosta)

600 g bataattia

3-4 (200g) perunaa (voit myös käyttää pelkkää bataattia yhteensä 800g)

200g savu-mantelitofua (Taifun savu-manteli tai Jalotofun kylmäsavu )

2 rkl oliiviöljyä

2 tl savupaprikajauhetta

1 tl suolaa

2 rkl seesaminsiemeniä

  • Kuori ja kuutioi bataatti ja peruna peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi.
  • Laita juurekset uunivuokaan, kaada päälle oliiviöljy sekä mausteet, sekoittele.
  • Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.
  • Lisää vuokaan kuutioitu savu-mantelitofu sekä seesaminsiemenet. Paista vielä 10 minuuttia.
IMG_1905
Tarjoiluehdotus, ruoan lisänä ruisleipää&hummusta sekä kasviksia

 

 

Vegaanihaaste: välipalapatukat banaanista, kaurasta ja manteleista (vegaani, gluteeniton)

 

Osallistun viikolla 9 vegaanihaasteeseen (#veganchallenge) ja sain myös haastettua mieheni mukaan lupaamalla valmistaa hänellekin kaikki ruoat ja välipalat viikon ajan. Meillä syödään normaalisti pescetaarista ruokaa (ruokavalio ei sisällä lihaa missään muodossa). Mieheni herkuttelee toisinaan laadukkaalla lihalla, mutta itse pitäydyn kalassa.

Aamupalani yleensä:

-kaurapuuroa veteen keittetynä (60g kaurahiutaleita) joukkoon 1dl maitoa+ 20 g proteiinijauhetta+ 1dl marjoja/hedelmä+ 10 g pähkinävoita/1 rkl pähkinöitä, kahvia

tai

– kaura-proteiiniletut+ hedelmiä/marjoja, pähkinävoita, kahvia

tai

-aamupalasmoothie (40g kaurahiutaleita+ 20 g proteiinijauhetta+2dl luonnonjogurttia+ tuoremehua+ marjoja/hedelmää)kahvia

tai

– munakas (2munaa+2 valkuaista) kasviksilla ja juustoraasteella/munakokkeli + leipää, kahvia

Välipalani yleensä:

-100g rahkaa, 100g luonnonjogurttia,/Skyr-rahka+ 1 rkl pähkinöitä+ hedelmä, kahvia

tai

– ruisleipä juustolla ja kasviksilla/riisipiirakkaa raejuustolla/kananmunalla, kahvia

tai

proteiinismoothie (20 g proteiinijauhetta+hedelmä+1 dl luonnonjogurttia), kahvia

tai

(- kiireessä: proteiinipatukka (hyvä valinta on Questbar)+ hedelmä, kahvia

 

Aamupalan ja välipalojen koostaminen liikkujan vegaaniruokavaliossa:

Aamupalat muuttuvat vegaanisiksi vaihtamalla lehmänmaito kasvimaidoksi ja heraproteiinijauhe kasviproteiiniksi. Lisäksi tofusta saa valmistettua maukasta tofu scramblea, mikä korvaa kananmunan, tästä lisää myöhemmin. Lautaselle vielä jotain hedelmää tai marjaa sekä kuppi kuumaa kahvia, niin täydellinen aamupala on valmis!

Välipalalla jogurttirahka korvataan kasvimaidoista valmistetuilla tuotteilla. Esimerkiksi alpro soyalla Go on on vegaaninen rahka, tätä aion kokeilla! Proteiiniarvo ei aivan yllä maitorahkan tasolle (maitorahka 11g/100g vs. Alpron go on rahka 5-6g /100g), mutta kokeilemisen arvoinen tuote kuitenkin. Leivän päälle voi laittaa jotain tahnaa, kuten hummusta eli kikhernetahnaa tai tofua siivuina. Riisipiirakan tilalle täytyy vaihtaa leipä ja päälle sopii vaikka vegaaninen juusto (vegaanituotteet.net)  Kiireessä syön välillä proteiinipatukan ja toki kaupoista löytyy paljon vegaanisia vaihtoehtoja valipalapatukoiksi, mutta halusin säästää rahaa ja valmistaa patukoita itse. Itsetehden yhdelle patukalle tuli hintaa noin 50snt kun taas kaupassa vastaavasta patukasta saat maksaa helposti 2€!  Helppoa, ravitsevaa, halpaa ja hyvää-kokeile sinäkin!

Banaani-kauravälipalapatukat (5 patukkaa à 135 kcal, 8g pro, 12g hh ja 6g ra)

1 banaani

30 g vaniljanmakuista kasviproteiinia (itse käytin Foodin riisiproteiinia)

2 rkl kookosjauhoa

1dl kaurahiutaleita

1/2 dl mantelivoita (maapähkinävoi käy myös)

1/2 dl manteleita/pähkinöitä rouhittuna

1/2 tl kanelia

  • Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.
  • Painele tasaiseksi levyksi suorakulmaiseen vuokaan (noin 15cmx10cm)
  • Anna kovettua kylmässä tunnin ajan. Leikkaa 5 osaan ja paketoi haluamallasi tavalla.
  • Nauti välipalana kahvin tai teen kanssa.