Lämmin peruna-lehtikaalisalaatti, parsaa ja tempeä (VG)

Vihreät parsaniput kauppojen hyllyillä on varma kevään merkki. Ilma on tosin ollut tänä keväänä erityisen kolea, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla, eikä lämpenemistä ole sääennusteen mukaan ihan heti tiedossa. Heinänuha kuitenkin aivastuttaa ja puut alkavat jo vihertää, joten kyllä se kesä sieltä saapuu, hitaasti mutta varmasti..

Monipuolinen parsa

Parsaa voi käyttää ruoissa lukemattomin eri tavoin; omia suosikkejani on parsamunakas, parsapasta sekä parsarisotto. Parsan maku pääsee mielestäni hyvin oikeuksiinsa uunissa paahdettuna. Uunissakypsentämisen etuna on se, että parsa ei menetä ravintoaineitaan ja makuaan, kuten keitettäessä- päinvastoin sen maku oikein tiivistyy uunissa. Uunissa paahtaminen on helppoa: katkaise paksummista parsoista pois puumainen varsi (ohuiden kanssa tätä ei tarvitse tehdä) ja roiskaise niiden päälle hieman sitruunanmehua ja öljyä sekä ripaus suolaa. Kypsennysaika riippuu parsojen paksuudesta; ohuemmat parsat kypsyvät 200 asteessa noin 5 minuutissa paksumpien vaatiessa 15 minuutin kypsennyksen.

lämmin perunasalaatti

Lämmin peruna-lehtikaalisalaatti

2 annosta

2-4 perunaa (yhteensä 240g)

2 kourallista lehtikaalia, ranka poistettuna

Sinappikastike:

2 tl sinappia

1 rkl sitruunanmehua

2 tl öljyä (oliiviöljy on paras)

suolaa ja mustapippuria

Kuori ja kuutioi perunat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valmista sinappikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Kaada lämpiminen perunakuutioiden päälle. Voit myös halutessasi hieroa kastiketta lehtikaalien päälle.

Uunissa paahdetut parsat

2 annosta

500 g tuoretta tankoparsaa

1/2 rkl sitruunanmehua

1 rkl öljyä

ripaus suolaa

Katkaise paksummista parsoista pois puumainen varsi (ohuiden kanssa tätä ei tarvitse tehdä). Purista päälle sitruunanmehua ja kaada päälle öljyä, mausta suolalla. Laita uunivuokaan ja paahda uunissa. Kypsennysaika riippuu parsojen paksuudesta; ohuemmat parsat kypsyvät 200 asteessa noin 10 minuutissa paksumpien vaatiessa 20 minuutin kypsennyksen.

Paistettu tempe

2 annosta

1 pkt (165g) (lupiini)tempeä

öljyä paistamiseen

tempen sitruunainen marinadi:

1/2 sitruunanmehu

1 rkl öljyä

1/4 tl suolaa

muutama rouhaisu mustapippuria

(ripaus cayennepippuria)

Kuivaa ja kuutioi tempe 1cm x 1cm kokoisiksi kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita tempekuutiot sihen marinoitumaan vähintään kahdeksi tunniksi. Eikö marinadi peitä tempeä? Laita tempe marinadin kanssa muovipussiin, niin marinadi imeytyy kauttaaltaan. Taputtele kuutiot kuiviksi ja paista pannulla kullanruskeiksi. Nam!

Lämmintä perunasalaattia, tempeä ja parsaa

2 annosta á 4oo kcal, 15 g pro, 45g hh sekä 15 g rasvaa. 

Kokoa annos lautaselle. Laita pohjalle lehtikaali, lusikoi päälle lämmintä perunasalaattia, tempeä ja parsaa. Viimeistele halutessasi sitruunanmehulla ja dukkah-mausteella*.

*Dukkah-mauste on peräisin egyptistä. Valmista mausteseosta voi löytää hyvinvarustetuista päivittäistavarakaupoista. Kokeile ripotella sitä ruokien päälle esim. pastan päälle tai vaikka dipata siinä oliiviöljyssä kasteltua leipää..

Dukkah-mausteseos 

30 g mantelia

30 g kuorittuja pistaasipähkinöitä

4 rkl seesaminsiemeniä

2 rkl korianterinsiemeniä

2 rkl kuminansiemeniä

1 tl fenkolinsiemeniä

1 tl mustapippuria

2 tl kuivattua timjamia

1 tl paprikajauhetta

1 tl hienoa merisuolaa

Paahda manteleita ja pistaasipähkinöitä hetki paistinpannulla. Jauha ne hienoksi rouheeksi tehosekoittimessa ja laita sivuun odottamaan. Paahda seuraavaksi pannulla seesamin-, korianterin-, kuminan-, sekä fenkolinsiemenet ja jauha hienoksi jauhoksi tehosekoittimessa. Yhdistä tehosekoittimeen kaikki ainekset mukaan lukien timjami, paprikajauhe ja suola. Sekoita seosta kunnes se alkaa muodostamaan tahnamaisen rakenteen. Säilytä suljetussa astiassa viileässä.

Ostoslista

500 g tankoparsaa

4 perunaa

1 ps lehtikaalia

1 sitruuna

sinappia

1 pkt (lupiini)tempeä

dukkah-maustetta

öljyä, suolaa, mustapippuria

Ihanaa viikkoa!

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *